NOĆ KNJIGE: Osim murala posvećenog Smogovcima, niknuo još jedan na Bundeku

Prema likovnim motivima Vilka Glihe Selana oslikala ih je mlada umjetnica Lora Elezović.

FOTO I TEKST: Press materijal / Noć knjige

Organizatori Noći knjige u suradnji Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu organizirali su oslikavanje murala posvećenog najpoznatijem dječjem romanu i legendarnoj seriji – Smogovcima.

FOTO: Press materijal / Noć knjige

Mural će biti predstavljen u Noći knjige u petak 23. travnja u 8:30 sati na križanju Bužanove i Kušlanove ulice kod III. gimnazije gdje su Smogovci i snimani, i to uz prisutnost autorice murala, likovne umjetnice Mie Matijević, autora romana i scenarija za seriju Hrvoja Hitreca, ravnateljice zagrebačke III. gimnazije Darke Sudarević, predsjednika Hrvatskog društva likovnih umjetnika i dekana Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Tomislava Buntaka kao i članova Organizacijskog odbora Noći knjige.

FOTO: Press materijal / Noć knjige

Oslikavanjem murala organizatori Noći knjige žele potaknuti i druge hrvatske gradove da u Godini čitanja oslikaju gradska pročelja motivima posvećenim knjizi i čitanju, a želja im je i potaknuti interdisciplinarnu suradnju u kulturi kao i uključiti lokalnu zajednicu te podignuti svijet o identitetu preko književnosti i likovne, a u ovom slučaju i, filmske umjetnosti.

FOTO: Press materijal / Noć knjige

Osim murala posvećenom Smogovcima, na Noć knjige bit će predstavljen i mural posvećen antologijskom tekstu Ježeva kućica Branka Ćopića. Njegovo oslikavanje na trafostanicama na zagrebačkom Bundeku inicirali su u nakladničkoj kući Naša djeca. Prema likovnim motivima Vilka Glihe Selana oslikala ih je mlada umjetnica Lora Elezović. Mural će biti predstavljen uz prigodan program od 10 do 12 sati u kojem će djeci iz Dječjeg vrtića Mali istraživač autorica murala i čitati Ježevu kućicu, a programu se mogu pridružiti i svi drugi zainteresirani građani sa svojim mališanima.

FOTO: Press materijal / Noć knjige

Noć knjige u petak će biti obilježena s više od 1100 programa diljem Hrvatske. Ovogodišnja tema manifestacije je „Ljekovita moć knjige“, a zaštitno lice babuška Knjiguška. Noć knjige s ciljem popularizacije knjige i čitanja u Hrvatskoj organiziraju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruga Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Svi programi manifestacije dostupni su na mrežnoj stranici Noći knjige http://nocknjige.hr/