Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

Rak dojke važan je javnozdravstveni problem u Hrvatskoj. No, spriječiti ga nažalost nije moguće, ali je vrlo važno otkriti bolest u ranom stadiju kada se više od 90 % bolesnica može izliječiti.

Rak dojke je u Hrvatskoj, kao i svugdje na svijetu veliki i važan javnozdravstveni problem. Da je tome tako, govore i podaci da svake godine imamo gotovo 3000 novooboljelih žena od raka dojke – otkrila je Andrea Šupe Parun, nacionalna koordinatorica Programa ranog otkrivanja raka dojke.

U Hrvatskoj šestu godinu zaredom bilježimo pad smrtnosti od raka dojke te rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena, a taj trend sigurno možemo pripisati rezultatima Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke tvrdi Ivana Portolan Pajić, načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam: Hrvatska već 6. godinu zaredom bilježi pad mortaliteta kada je u pitanju rak dojke i to za 25% u posljednjih šest godina. Smatramo da je to veliki uspjeh ovog nacionalnog programa.

Upravo zato već 17. godinu zaredom provodi se Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, u okviru kojeg je podignuta svijest i briga o zdravlju dojki.

Smatramo da je brojnim aktivnostima senzibilizacije i podizanja svijesti, javnim kampanjama koje provodi HZJZ u suradnji s Ministarstvom zdravstva s brojnim udrugama, predstavnicima neprofitnih organizacija, dovelo zapravo do podizanja svijesti o ovome problemu i žene potaknulo na brigu o vlastitom zdravlju i na brigu o zdravlju dojki – kazala je Ivana Portolan Pajić, načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam.

Na uzroke ove zloćudne bolesti ne možemo utjecati, ali liječnicima je poznato da se njena vjerojatnost povećava s dobi pa su ciljna skupina ovog programa žene u dobi 50-69 godina.

Rak dojke nastaje interakcijom brojnih čimbenika rizika. S jedne strane genetskih, a s druge okolišnih čimbenika rizika. Na neke od njih možemo utjecati i to je ono što je nama u području javnog zdravstva interesantno, a na neke čimbenike ne možemo utjecati. Čimbenik za nastanak raka dojke je dob. Poznato je da se povećava pojavnost raka dojke s povećanjem dobi. Ta je učestalost veća nakon 50. godine života – istaknula je Ivana Brkić Biloš, voditeljica Služba za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti HZJZ.

Rak dojke vodeći je i uzrok smrti zbog raka u žena, od kojeg je u 2013. Godini umrlo 994 žena. Svakoj jedanaestoj ženi u Republici Hrvatskoj prijeti rak dojke, a u sljedećim godinama za očekivati je daljnji trend porasta oboljelih.

ČLANAK JE SUFINANCIRANA SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA