Maras ima novu genijalnu ideju, doduše neslužbenu. Selio bi Botanički vrt

Kao veću i prikladniju lokaciju zagrebački SDP-ovci vide Hipodrom.

Foto: Zagrebancija.com

Botanički vrt PMF-a u središtu Zagreba je od 1889. godine. Riječ je o spomeniku prirode i kulture, jednoj od najposjećenijih turističkih znamenitosti u Zagrebu. Ima preko 5000 biljnih svojti i egzotične biljke iz svih krajeva svijeta, no prema prijedlogu zagrebačkog SDP-a, trebao bi se preseliti na novu lokaciju. I to ni više ni manje nego na Hipodrom.

Zagrebancija.com u posjedu je Nacrta prijedloga politika GO SDP-a Zagreb 2020. – 2030. “Zagreb – pametan grad”. Od cijelog niza vizija za metropolu, posebno upada u oko točka kojom se iskazuje namjera preseljenja Botaničkog vrta.

“Glavni problem Botaničkog vrta je njegova mala površina, koja ga sputava u njegovom daljnjem razvoju. Budući da su oko Botaničkog vrta izgrađene površine, prometnice i željeznička pruga, on se nema gdje širiti na sadašnjoj lokaciji”, stoji u ocjeni stanja dokumenta u kojem uvodnu riječ potpisuje Gordan Maras, predsjednik zagrebačkog SDP-a.

A kao rješenje tog problema, oni predlažu njegovo preseljenje “na veću i prikladniju lokaciju”.

“Kao moguća idealna lokacija novog Botaničkog vrta PMF-a predlaže se prostor današnjeg Hipodroma u Novom Zagrebu. Na ovaj način bi ovaj vrijedan prostor dobio novu funkciju, a spriječila bi se njegova betonizacija predviđena tzv. projektom ‘Manhattan’. Današnja površina Hipodroma iznosi 47 hektara, što je točno 10 puta više od sadašnje površine Botaničkog vrta u Mihanovićevoj ulici. U slučaju da PMF procjeni da mu je ova površina prevelika, dio površine može poslužiti nekoj drugoj namjeni, ali npr. poznati Londonski botanički vrt se prostire na površini od 120 hektara. U usporedbi s time površina zagrebačkog Hipodroma je optimalne veličine za ove potrebe. Novi botanički vrt trebao bi, baš kao i sadašnji, biti (i to bez naplate ulaznice) otvoren za javnost i time postati dio parkovne osi Novog Zagreba, svojevrstan ‘Central park’”, pojašnjavaju SDP-ovci.

Smatraju da ovakav projekt ne iziskuje značajnija sredstva. Predlažu da Grad ustupi prostor Hipodroma PMF-u koji će potom izgraditi vrtne objekte, nabaviti sadnice te urediti perivoj sredstvima iz fondova EU i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Na kraju, ako se pitate što je u planu s lokacijom postojećeg Botaničkog vrta, “on bi postao gradski park o kojem bi brinuo Zrinjevac”.

Foto: Zagrebancija.com
Zagrebancija.com