Lovrić: Stadion u Kranjčevićevoj ne može se graditi prije donošenja urbanističkog plana uređenja

Gradnja stadiona u Kranjčevićevoj ne može početi prije nego što se donese urbanistički plan uređenja, UPU, na što je na konferenciji za medije upozorio nezavisni gradski zastupnik ivica Lovrić…

– Na području gdje je stadion NK Zagreba sukladno GUP-u nužna je izrada UPU-a, urbanističkog plana uređenja, to je plan nižeg ranga od GUP-a, i tamo se ne može graditi ništa dok se ne izradi UPU. Da sarkazam bude veći, taj UPU se zove UPU NK Zagreb. Očito je Gradska skupština kad je donosila GUP i stručnjaci kad su predviđali, su zamislili da je nemoguće graditi novi stadion bez da se ne donese detaljniji urbanistički plan te zone, a pored toga, u GUP-u Grada Zagreba ta zona je označena kao gradski projekt, znači zona od posebnog gradskog interesu kada je u pitanju urbano planiranje i urbana izgradnja.

Pitao je gradonačelnika, na što, kaže, nije dobio odgovor, kako mu je palo na pamet da pokrene izradu projektne dokumentacije kad je prije tog trebalo izraditi prijedlog izmjene UPU-a, nakon čega bi uslijedio javni natječaj, pa tek onda izrada arhitektonskog rješenja…

– Sve je to transparentni, odgovorni, svjesni i kako on sam kaže za sebe, pošteni, gradonačenik preskočio, već je sa svojim stranačkim kolegama, vijećnicima i intimusima, jer ih imenuje on na odgovorne funkcije u Gradu Zagrebu, jednostavno im dao narudžbenicu uz neku kavu. Možda bi pomislio da je to toliko šašavo, da nije bilo uz kavu nego uz joint. Gradonačelnik nije odgovorio na to, ali želim podsjetiti javnost na članak 79. zakona o prostoru uređenju gdje se u stavku četvrtom kaže da se ne može u zoni gdje je predviđena izrada UPU-a izdati građevinska dozvola ukoliko novi objekt odudara svojim izgledom, veličinom i utječe na okoliš.

Govorio je i o “malom Manhattanu”, odgovorio je na pitanje zašto gradonačelnik razgovara s investitorom ako mu on s druge strane prijeti, zašto ne želi prikazati detalje ugovora, koje naziva poslovnom tajnom, te zašto je pristao na izgradnju vrtića čija cijena će biti određena tek kad bude završen, što je zanimalo novinare..

– Sve ovo što se događa oko “malog Manhattana” je netransparentno i skriveno od javnosti, gradonačelnik javno brani tezu da on ima pravo određenu dokumentaciju skrivati od javnosti, iako ti dokumenti, po zakonu o tajnosti, nisu tajni. Oni su javni, samo ih gradonačelnik, u svojoj maniri, suprotno proklamiranog, ne želi dati javnosti. Gotovo je nevjerojatno da se poziva da su ga s jedne strane ucijenjivali, a da je on u isto vrijeme s investitorima sjedio, pregovarao i dogovorio, odgovorno tvrdim, za Grad Zagreb lošu kupovinu dječjeg vrtića. Mislim da se radi o 2100 kvadrata, gdje je Gradska skupština donijela odluku da kupuje taj vrtić, onog trenutka kad se sagradi, po cijeni koju će odrediti investitor. Nikad se to u povijesti nije dogodilo. Zamislite da kupite stan, a platit ćete ga po onoj cijeni koju odredi graditelj stana kad on bude gotov.