Održana konstituirajuća sjednica Vijeća albanske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji

Održana je konstituirajuća sjednica Vijeća albanske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji. Na mjesto predsjednika jednoglasno je izabran Memetali Zenuni…

– Nakon provedenih izbora za Vijeće nacionalnih manjina i predstavnike nacionalnih manjina u Zagrebačkoj županiji, sa zadovoljstvom mogu reći da je danas konstituirano Vijeće albanske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji, te da je za predsjednika izabran gospodin Memetali Zenuni. Dosadašnja suradnja s Vijećem albanske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji bila je više nego odlična, veselimo se nastavku suradnje, i mogu samo još jednom svima čestitati, rekla je Martina Glasnović, predsjednica županijske Skupštine Zagrebačke županije.

Zagrebačka županija kroz proračun podupire, ne samo albansku, već i sve ostale nacionalne manjine…

– Zagrebačka županija financijski prati rad nacionalnih manjina, kao prvo to se odnosi na financiranje materijalnih troškova, u vidu refundacije računa, recimo za troškove grijanja, računovodstvo, odnosno hladni pogon. Ono što pratimo i financiramo su programi nacionalnih manjina. Same nacionalne manjine, odnosno predstavnici ili Vijeća donosi svoj program koji potom ide na povjerenstvo i odobravaju se. Realizacija je tijekom godine, prema planu, troškovi se refundiraju, moram reći da je i na tom planu suradnja vrlo dobra, jer svi oni imaju izuzetno kvalitetne programe.

Manjine u svojim programima imaju brojne kulturne programe, te obilježavanje za njih važnih datuma. One puno znače raznolikosti Zagrebačke županije…

– Zagrebačka županija ponosi se nacionalnim manjinom i suradnjom. Oni su dio mozaika različitosti u našoj županiji. Gledajući kroz povijest, mnogi koji nisu bili Hrvati ugradili su, kroz kulturnu djelatnost, ali i sva druga područj, i gospodarstvo, da je Zagrebačka županija ovako uspješna. Očuvanje jezika, očuvanje kulture, osjećaj sigurnosti i dobrodošlice u Zagrebačkoj županiji nam je izuzetno važno, želimo biti primjer, da kako se predstavnici nacionalnih manjina se ovdje osjećaju ugodno, da se tako i Hrvati u svim drugim zemljama osjećaju dobrodošlo.

Memetali Zenuni, novoizabrani predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji, zahvalio je biračima, ali i članovima Vijeća koji su ga izabrali..

– Sigurno ovo nije lak zadatak, jer voditi Vijeće albanske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji treba puno rada, puno odricanja, od privatnog života, ali važnost da vodiš je velika i to me tjera, kad sam prihvatio moju kandidaturu, albanska manjina i dosad je radila dobro, i po onome što su članovi na terenu govorili, ali i svi koji su dosada dali povjerenje.

Otkrio nam je i na koji način će voditi Vijeće albanske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji, te za koje teme će se zalagati…

– Albanska manjima ima potrebu da sačuva jezik, kulturu i sve ono što je značajno za nacioanalnu manjinu Albanaca u Zagrebačkoj županiji. Ja dajem prioritet školi i radu s mladima jer u svim nacionalnim manjinama, uvijek govorim, i hrvatske manjine gdje god se nalaze moraju učiti hrvatski jezik, jer jezik sredine u kojoj borave nikad se ne zaboravi, ali jezik od kuda se dolazi, ako se ne uči, ne razvija se kultura, bit će zaboravljena. Naša je dužnost da tu albansku kulturu i običaje sačuvamo.

Smatra da država Hrvatska ima dobre zakone koji podupiru rad naciionalnih manjina, za što se zahvalio i predstavnicima Zagrebačke županije.

ČLANAK JE PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM