Akcija besplatnih preventivnih pregleda madeža na Bundeku

„Djeluj sada!“, najposjećenija je javnozdravstvena akcija besplatnih preventivnih pregleda madeža za koju nije potrebna prethodna predbilježba i za građane je potpuno besplatna.

Lora Vidović, pročelnca Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom :” Ovo je najveća javnozdravstvena akcija koju Grad Zagreb organizira, a cilj je naravno prevencija razvijanja zločudne bolesti melanoma. Već 16 godina radimo ovu javnozdravstvenu akciju i njome je obuhvaćeno više od 70.000 građana, ovim pregledima madeža ali i edukacijama u vrtićima, roditelja, zdravstvenih djelatnika, edukacijama u sportskim klubovima koji su uglavnom na otvorenom.”

Lora Vidović, pročelnca Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom:”Ovo je jedan od nadstandarda koje Grad Zagreba financira svake godine i to ćemo sigurno nastaviti i u budućnosti, jer očito za tim postoji zaista velika potreba.”

Prošle godine ovom akcijom pregledamo je preko 1200 ljudi, a redovi već od jutra govore da bi se taj broj možda mogao i nadmašiti.

Marija Buljan, specijalistica dermatologije: “U Hrvatskoj kao i diljem svijeta posljednih desetljeća bilježi se porast u pojavljivanju zločudih tumora kože, svih vrsta tako i melanoma, kao jednih od najzločudnijih tumora kože.”

Dr. Marija Buljan ističe kako se melanom najčešće javlja u starijoj dobi oko 60te godine, a ono što primjećuju u praksi je to da se melanom sve češće vidi i u mlađoj populaciji odnosno u dobi od 20 do 40 godina. Što znači da upravo prevencija treba započeti u što ranijoj životnoj dobi.

Osim mogućnosti pregleda madeža od strane eminentnih stručnjaka, građani su u sklopu akcije imali priliku saznati korisne savjete o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu.

Osobe koje imaju osjetljivu kožu koja lako izgori na suncu one imaju veći rizik. Također i osobe koje puno vremena provode izloženi suncu ali i osobe koje su u obitelji imale melanom ili koji su sami već imali neki zločudni tumor kože, imaju veći rizik da dobiju drugi primarni zločudni tumor kože.

Doktorica poručuje da oni ne žele zastrašivati građane, ali zato napominju važnost prevencije i rane detekcije jer je melanom gotovo u potpunosti izliječiv ako se otkrije na vrijeme.

Marija Buljan, specijalistica dermatologije:”Ako vide neku novo nastalu promjenu, ako je izuzetno tamno pigmentirana, koja ima nepravilne rubove, više boja, koja raste u promjeru ili se izdiže iznad površine kože, promjene su koje se trebaju provjeriti i treba otići svome liječniku kako bi se vidjelo je li potrebno promjenu odstraniti.” 

Prema procjenama Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije, prema incidenciji melanoma Hrvatska se nalazi na 17. mjestu od 27 zemalja EU, međutim na četvrtom smo mjestu po smrtnosti.

Ministarstvo zdravstva, intenzivno radi na donošenju Nacionalnog plana probira za prevenciju i rano otkrivanje melanoma koji će biti sedmi Nacionalni preventivni program namijenjen daljnjem jačanju prevencije i pravovremenom otkrivanju bolesti kao i poboljšanju ishoda liječenja.

Pravilna zaštita od sunca podrazumijeva niz akcija kojim se sprječava prvenstveno pojava opeklina, ali i pretjeranog tamnjenja kože.

Svjetska zdravstvena organizacija već dugo smatra da bi upotrebu solarija trebalo regulirati zakonom, pa se i kod nas radni na donošenju zabrane o korištenju solarija za osobe mlađe od 18 godina.

Preporuka je jednom godišnje obavit pregled madeža, pa ako već niste, ovim putem vas podsjećamo da to svakako učinite.

ČLANAK JE SUFINANCIRANA SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA