Koncertni ciklus Lisinski subotom u sezoni 2023./2024

Već pola stoljeća Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski neizostavni je simbol glazbene umjetnosti u RH, središnje mjesto vrhunskog glazbenog doživljaja gdje su odsvirane i otpjevane note velikih događaja ključnih za kulturu ovoga područja. Uoči velike pedesete obljetnice Dvorane Vatroslava Lisinskog, najavljen je koncertni ciklus Lisinski subotom u sezoni 2023./2024. koji počinje 30. rujna.

“Predstavljamo novu slavljeničku sezonu u kojoj Dvorana Lisinski obilježava pedeseti rođendan. Imamo petnaest vrhunskih koncerata. Dvorana Vatroslav Lisinski već pola stoljeća predstavlja središnje glazbeno mjesto. Simbol je Grada Zagreba i naše domovine u vrhunskim glazbenim nastupima. Stvara se sezona sa simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije. Nastupa Dresdenska filharmonija pa orkestar iz Hamburga. Muzička akademija ima tradicionalno dva koncerta u našoj sezoni. Mađarska nacionalna filharmonija slavi stotu obljetnicu u sezoni u kojoj mi slavimo pedesetu i to nam je osobita čast. Osim toga, gostuje simfoniji orkestar Grada Birminghama, Slovačka i Slovenska filharmonija uz niz predivnih solista koji će obogatiti program”, poručila je Kristina Bukojević Flegar, voditeljica Odjela produkcije programa.

U suradnji s Talijanskim institutom za kulturu dogovoreno je gostovanje glazbenog sastava Il Giardino Armonico. Il Giardino Armonico talijanski je ansambl koji izvodi klasičnu glazbu. Osnovali su ga Luca Pianca i Giovanni Antonini u Milanu 1985. godine, s ciljem sviranja glazbe 17. i 18. stoljeća na instrumentima iz tog razdoblja.

25. studenog nastupa majstorica orgulja Iveta Apkalna koja ima status superzvijezde u rodnoj Latviji. Tradicionalni gost i vrhunski predstavnik hrvatske glazbe Ivo Pogorelić izvest će djela Mozarta i Chopina na klaviru 13. travnja 2023.

Anamsabl zagrebačkih solista, Zbor i Simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu svake godine iznenade te u ciklusu Lisinski subotom publici pružaju čarobnu večer.

“Kao dekan Muzičke akademije u Zagrebu s veseljem mogu reći da ćemo ove sezone ciklusa Lisinski subotom naši solisti, Zbor i orkestar imati dva nastupa. To je suradnja koja traje već desetljećima. 18. studenog u subotu datum je pada Vukovara i program je tako sastavljen. Izvest ćemo Misu Josipa Prajza. U drugom dijelu programa bit će epohalno djelo orkestralne literature 20. stoljeća poljskog skladatelja Witolda Lutosławskog, njegov koncert za orkestar. Koncertom će ravnati šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz koji je Poljak. Naš drugi program bit će 20. travnja, a nazvali smo ga Divertimento – Glazba radosti. Baza su židovski skladatelji poput Georgea Gershwina, gdje će biti na programu njegov koncert za klavir. Potom ćemo imati simfonijske plesove Leonarda Bernsteina. Bruno Bjelinski će biti na početku programa, a programom će dirigirati jedan dirigent iz Izraela”, rekao je Igor Lešnik, dekan Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Ove sezone slave i poznati Zagrebački solisti koji 24. veljače 2023. pripremaju svečani koncert u povodu svoje 70. obljetnice.

“Mi smo počašćeni što sudjelujemo u ovom ciklusu. Ovo je najvrjedniji ciklus klasične glazbe  u Republici Hrvatskoj, a vjerujem i šire. Dosita su sjajna imena koja će nastupati. Privilegij je biti ovdje u ovom društvu. Povodom 70. obljetnice Ansambla zagrebačkih solista i obljetničke sezone u veljači imat ćemo čast održati svečani koncert. Solist će biti proslavljeni violinist Julian Rachlin, a izvest će se i djelo našeg akademika Frane Paraća. To će biti jedna prigoda i za podsjećanje na sedamdeset godina Ansambla zagrebačkih solista. Najviše se veselimo nastupiti sa svim našim starim članovima. To je zadnja točka kada se svi popnemo na pozornicu i zajedno svi odsviramo prvi stavak III. Bachovog brandenburškog koncerta”, istaknuo je Krunoslav Marić, zagrebački solist.

11. svibnja 2024. na pozornicu stupa Slovenska filharmonija koja će uz  vodstvo dirigenta i pijanista Waynea Marshalla izvoditi djela Ravela, Bernsteina i Gershwina.

“Izvodit ćemo program američke glazbe. Wayne Marshall je strašno temperamentan glazbenik tako da će program biti izuzetno zabavan”, naglasio je Matej Šarc, direktor i umjetnički voditelj Slovenske filharmonije.

Ciklus Lisinski subotom već zlatnih 50 godina parira programima najprestižnijih koncertnih dvorana svijeta ugošćujući najveće svjetske zvijezde klasične glazbe današnjice te predstavljajući blistave velikane budućnosti, nikada ne zaboravljajući i one koji su sve to u prošlosti omogućili.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA