U Sv. Ivanu Zelini otvorena kuća za samoostvarenje

U Svetom Ivanu Zelini svečano je otvorena kuća za organizirano stanovanje osoba s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Udruge Srce. Kuća je u stopostotnom iznosu financirana iz europskih fondova…

– Udruga Srce je u počecima bila zamišljena za druženje, međutim mi smo se u 18 godina razvili u organizaciju koja pruža široku lepezu različitih socijalnih usluga. Imamo, uz poludnevni boravak, gdje nam korisnici dnevno dolaze, razvijenu psiho-socijalnu podršku koja je usmjerena djeci od najranije dobi. Uspostavili smo i pomoćnike u dječjim vrtićima, bili smo začetnici te usluge, organiziramo osobne asistente odraslim osobama s najtežim vrstama invaliditeta. Osnovali smo i lokalni volonterski centar, jer udruga Srce ima puno volontera pa upravljamo i tim sektorom. Unazad nekog vremena smo i započeli sa zapošljavanju osoba s invaliditetom, rekla nam je Đurđa Penava, predsjednica Udruge Srce.

Ideja o izgradnji ovakve kuće nastala je iz potrebe, jer o osobama s intelektualnim teškoćama i osobama s invaliditetom nitko nije mogao brinuti nakon smrti njihovih roditelja ili skrbnika…

– To je bila prekretnica da Udruga ide u tom smjeru i da osigura boravak i samostalni život, uz adekvatnu podršku i usmjerenu prema svakoj osobi, za 12 stanara. Ova kuća ispred koje se nalazimo je kapaciteta 12 stanara, a u suterenu se nalaze prostorije za radnu okupaciju, tako da ćemo zajedno sa srednjoškolcima i sa svim ostalim osobama iz zajednice raditi predmete od drva i kroz radnu okupaciju će naši članovi i djeca s invaliditetom biti integrirana u društvo i bit će dio zajednice, što nam je svima izuzetno važno.

Projekt je u potpunosti financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj…

– Imali smo sreću da smo uspjeli dobiti sredstva, putem aplikacije “najbrži prst”. Radi se o nešto više od 14 milijuna kuna, govorim u kunama jer je tako sklopljen ugovor. Ta sva sredstva smo uspjeli namjensko utrošiti na ovu zgradu, na opremanje i na sve što je bilo zamišljeno ovim projektom.

Sami korisnici su jako zadovoljni, jedva čekaju useljenje, a kuća nudi sve što im je potrebno za normalan život u zajednici…

– Kuća nudi 24-satnu skrb koja će njoj biti itekako potrebna, mama je stara, nemoćna, ide u dom. Ovo će biti Željki nastavak života u njenoj zajednici, što je jako važno, jer je to njoj poznata okolina i gdje ona provodi sve svoje aktivnosti. Neće morati otići u neku drugu zajednicu, nego drugo mjesto ili van svojeg grada, rekla nam je Martina Bađun, osobna asistentica.

Kuća za osobe s intelektualnim teškoćama i osobe s invaliditetom sagrađena je u partnerstvu sa Zagrebačkom županijom…

– Ovo je za Zelinu i za društvenu zajednicu povijesni dan. Udruga je osnovana 2005. godine. Sam rad Udruge kroz projekte i programe imam priliku pratiti već 13 godina. U to vrijeme ostvarili su osam vrijednih europskih projekata, a kruna njihovih europskih projekata i rada je Okruženje za samoostvarenje. Projekt koji su prepoznali jer je bitan za korisnike, koji će korisnicima pružiti samostalniji život. To je veliki iskorak za samu zajednicu. Udruga Srce će ovim primjerom dati ostatku lijepe naše što se sve može napraviti za osobne s posebnim potrebama, rekla nam je Ksenija Čuljak, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje.

U kući će se održavati i brojne radionice, odnosno sve ono što ih može osnažiti za što bolje uključivanje u zajednicu.

ČLANAK JE PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM.