Kako Hrvatska može preskočiti jaz u onkološkoj skrbi?

Povodom obilježavanja svjetskog dana, ali i hrvatskog tjedna borbe protiv raka, Health Hub je u suradnji s liječnicima i ostalim zdravstvenim stručnjacima organizirao panel diskusiju i druženje. Od Anite Galić saznajemo koji su očekivani ishodi jedne ovakve, pod navodnicima, “policy kave:”

Glavni slogan svjetske borbe protiv raka je zatvorimo jaz u skrbi. Dakle, postoje velike razlike među državama Europske unije, diljem svijeta, pa i unutar same države, konkretno Hrvatske, u dostupnosti onkološke skrbi, u ishodima liječenja, u pojavnosti raka, i upravo je ovaj tjedan prilika da političkim liderima i zdravstvenoj administraciji na neki način ponudimo konstruktivna rješenja kako prevazići taj jaz u onkološkoj skrbi – ističe.

Zanimalo nas je kako je uopće došlo do tolike zanemarenosti onkološke skrbi u hrvatskom zdravstvenom sustavu, a posebice u odnosu na ostale europske države na što je voditeljica Anita Galić istaknula: Možemo krenuti od političke prioritizacije onkološke skrbi dakle negdje je rak zaista stavljen na periferiju kao jedan politički prioritet. U drugim državama koje imaju jako veliku smrtnost, vrlo veliku pojavnost raka, to je prije nekoliko godina primijećeno pa su krenuli aktivno sa preventivnim politikama, investiranjem u onkološku skrb, u dostupnost novih terapija, novih lijekova, tako da su na neki način oni već u nekoliko godina vidjeli bolje, pozitivnije rezultate. Jednako tako puno se ulaže i u digitalnu mrežu, digitalno povezivanje bolnica, kreiranje centara izvrsnosti, i to su te velike razlike gdje primjerice u skandinavskim državama građani imaju i visoku razinu zdravstvene pismenosti, što znači da se puno češće ranije javljaju na preventivne preglede, aktivnije se javljaju na preventivne preglede, i samim time rak se otkriva u onoj fazi gdje je još uvijek izlječiv.

U našoj regiji, s druge strane, uobičajena je praksa prekasno se javiti na preventivni pregled. No osim drukčijih navika, problem predstavlja i manjak tehnologije i opreme prikladne za rad. Razlike su posebice značajne između urbanih i ruralnih područja, a dobar je primjer mobilne mamografije.

U nekim ruralnim sredinama, evo imamo konkretno primjer Gospića, kolega iz Gospića je rekao da će navesti primjer kako nemamo vrlo često na raspolaganju mobilne mamografe, a u Zagrebu zaista uz raspoložive bolnice koje imaju mamografe mi i tu imamo naravno na dostupnost mobilnu mamografiju, i onda na neki način građani u tim udaljenijim centrima nemaju jednake mogućnosti pravovremene dijagnostike, otkrivanja, i to su prilike gdje možemo učiti čak i od najboljih gradova poput Zagreba, Splita i Rijeke kako da sela, zaseoci u duhu štamparovštine zaista iskoriste ovakve, primjerice, prilike gdje mogu na vrijeme otkriti neke zloćudne tumore, čak i evo, organizacija javno zdravstvenih akcija za pregled raka kože, ili edukacija o uzimanju uzorka stolice, opipavanja dojki za pravovremenu dijagnostiku kvržica, moramo više raditi da zaista ljudi u svakom dijelu Hrvatske shvate da je vrijeme vrlo važan segment, a s druge strane, da administracija učini da na vrijeme te pacijente nekako detektira u ruralnim ili udaljenim sredinama i pošalje ih u centre izvrsnosti gdje se mogu skrbiti o njima – dodala je Anita Galić.

Organizacije nalik Health Hubu trude se zakrpati rane u sustavu kako bi u doglednoj budućnosti prevencija i skrb bili dostupniji i sveobuhvatniji. Projekti u razvoju veliki su i dugotrajni, a Krunoslava Capaka upitali smo o nacionalnim preventivnim programima za rano otkrivanje raka: Mi već dugi niz godina, sukladno preporukama vijeća Europe, provodimo tri nacionalna programa, s time da je jedan privremeno zaustavljen, dakle to je rano otkrivanje raka dojke, raka debelog crijeva i raka cerviksa s time da smo ovaj rak cerviksa privremeno zaustavili bez neke velike štete jer imamo jako dobar odaziv na oportunistički skrining, dakle velika većina žena obavlja papa test bez obzira na pozivanje u nacionalnom preventivnom programu ili ne, ali njega sad revitaliziramo zato što ima još jedan mali postotak žena koje se ne odazivaju odnosno koje ne provode skrining, a koje bismo htjeli potaknuti da bude još veći odaziv i bolji rezultati toga skrininga, i jedan pilot projekt, odnosno jedna prva faza tog nacionalnog programa kreće sad početkom trećeg mjeseca kao pilot projekt u Virovitičko-podravskoj županiji – ističe.

Osim ova tri, planiraju se i drugi preventivni programi, kao što je onaj za rano otkrivanje raka pluća, i to jedan od prvih takvih u Europi. U svakom slučaju, ozbiljnost situacije čini se da budi iz zimskog sna donedavno uspavanu državnu aparaturu, a ovakvi paneli ključ su napretka.

ČLANAK JE SUFINANCIRANA SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA