Hrvatski paraolimpijci ispraćeni u Pjongčang

Hrvatsku zastavu na otvorenju XII. Zimskih paraolimpijskih igara nosit će skijašica Eva Goluža.

XII. Zimske paraolimpijske igre u Pjongčangu održat će se od 9. do 18. ožujka, a ove će se godine natjecati gotovo 670 paraolimpijaca iz cijeloga svijeta u 6 sportskih disciplina. Boje Hrvatske branit će rekordan broj paraolimpijaca, njih sedmero, koji su ispraćeni u Južnu Koreju. Hrvatsku zastavu na otvaranju XII. Zimskih paraolimpijskih igara nosit će 17-godišnja slabovidna alpska skijašica Eva Goluža.

– To što sam najmlađa mi ne predstavlja neki problem, jer nekad mladost zna pobijediti iskustvo. A što se tiče nošenja zastave, mislim da je to jedan jako emotivan trenutak prožet nacionalnim ponosom i da se ne može usporediti s ničim drugim. Nastupit ću u disciplinama slaloma i veleslaloma. Mislim da bi mi u slalomu rezultat mogao biti bolji – istaknula je Eva Goluža.

Osim Eve, najmlađi će biti i skijaš Lovro Dokić koji tvrdi kako u Južnu Koreju ide po iskustvo i odvoziti svoje najbolje vožnje. Na Zimskim paraolimpijskim igrama 2014. hrvatsku zastavu na otvorenju nosio je Dino Sokolović, kojemu će sada Pjongčang biti njegove treće po redu olimpijske igre.

– Odradili smo treninge i neke utrke. Forma je ok. Ja uvijek mislim da to može ići bolje. Nadam se dobrim uvjetima u Koreji, da će biti snijeg dobar. Na Olimpijskim igrama su bili perfektni uvjeti, nadam se da se ništa neće promijeniti, da ćemo se moći pokazati svi u najboljem svjetlu – navodi Sokolović.

U konkurenciji slabovidnih skijaša sa svojim vodičem natjecat će se i Damir Mizdrak.

– Ovo su mi druge po redu igre. Na prvima sam što se iskustva tiče, bio totalni autsajder. Na ovima se nadam da ću napraviti najbolju vožnju za sebe, kako bih ja bio sretan kada prođem kroz cilj, jer sam dao najbolje od sebe – istaknuo je skijaš Damir Mizdrak.

Osim spomenutih hrvatske boje branit će i Josip Zima, Bruno Bošnjak, te Antun Bošnjaković. Hrvatska reprezentacija tako će imati 4 natjecatelja u alpskom skijanju, 2 u nordijskom i 1 natjecatelja u snowboardingu.