RAK PLUĆA VIŠE NE MORA BITI SMRTONOSNA BOLEST: Inovativni lijekovi za rak pluća od danas su dostupni i hrvatskim pacijentima

Zahvaljujući novim metodama liječenja oboljeli od raka pluća danas s metastatskim karcinomom mogu živjeti duže od deset godina

Bolesnicima koji boluju od raka pluća nemalih stanica, od 1. ožujka ove godine u Hrvatskoj će biti dostupna četiri inovativna lijeka. Odlukom Upravnog vijeća HZZO-a ovi lijekovi uvrštavaju se u Osnovnu listu lijekova, odnosno u Popis posebno skupih lijekova.

– Današnji je dan svojevrsna svečanost borbe protiv raka pluća jer na listu lijekova HZZO-a dolaze četiri lijeka. Dva su lijeka nove generacije ciljanih terapija, koji se daju na temelju specifičnih mutacija, jedan je lijek po prvi puta na ovom području – njime se postiže sasvim drugačiji način liječenja od postojećih lijekovi i kemoterapija – kazao je akademik Miroslav Samaržija, predsjednik Hrvatskoga torakalnog društva Toraks.

Četvrta i najveća novost uvođenje je imunoterapije.

– Prema našem mišljenju, imunoterapija je vjerojatno najveće otkriće posljednjih desetljeća i po prvi puta s imunoterapijom očekujemo da ćemo u nekih metastatskih karcinoma doći, ne samo do dugog života nego i do izliječenja – poručio je akademik Samaržija te uvođenje imunoterapije u onkologiju usporedio otkrićem antibiotika u liječenju infekcija.

– Budući da se radi o borbi organizma protiv tumora, na neki smo način lišeni svih onih nuspojava koje tradicionalno prate onkološko liječenje. Ta je terapija u potpunosti komplementarna i može se primjenjivati sa svim dosadašnjim modalitetima liječenja – rekao je predsjednik Hrvatskoga torakalnog društva Toraks.

– Ono što možemo sa sigurnošću kazati, rak pluća može biti kronična bolest što nam je i bio cilj. Ova nam četiri nova lijeka daju nadu za sve oboljele od karcinoma pluća – dodala je Sandra Karabatić, predsjednica Udruge Jedro.

Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zdravlja još 2005. su godine formirali Fond za posebno skupe lijekove koji je tada iznosio 23 milijuna kuna, međutim za ovu je godinu predviđen iznos od milijardu i sto milijuna kuna.

– To pokazuje da su ti lijekovi stavljeni na listu sukladno događajima u Europi i svijetu. U korak smo s najmodernijim trendovima u liječenju ovako teških bolesti – izjavio je Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva.

U Hrvatskoj je rak pluća najčešći rak u muškaraca, a treći najčešći kod žena. Godišnje se otkrije oko 3.000 novih bolesnika s ovom zloćudnom bolesti, a u istom razdoblju od nje umre oko 2.900 osoba. Prema dostupnim statistikama, petogodišnje preživljenje naših pacijenata je ispod 10 posto što nas svrstava na samo dno ljestvice europskih zemalja. No, stručnjaci vjeruju kako će se uvođenjem ovih lijekova i to promijeniti.