Grad Zagreb provodi projekt “Centar za integraciju“

Grad Zagreb provodi projekt "Centar za integraciju“ koji je sufinanciran iz sredstava Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

FOTO: Ilustracija

Partnerske organizacije na Projektu su Dom za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji “Duga – Zagreb”, Dom nade – udruga za podršku beskućnicima i ostalim socijalno ugroženim skupinama i Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan Zagreb.

Cilj Projekta je poboljšati perspektivu socijalnog uključivanja za žrtve obiteljskog nasilja (posebice starije žrtve obiteljskog nasilja), beskućnike i ovisnike (posebice branitelje) kroz Centar za integraciju, fazu 1 njegovog razvoja kroz ovaj projekt, integrirajući kapacitete ključnih dionika i transfer znanja i usluga iz Grada Zagreba u Karlovačku, Krapinsko-zagorsku, Osječko-baranjsku i Šibensko-kninsku županiju.

U sklopu Projekta planirana je organizacija promocije SOS telefona za starije osobe žrtve nasilja u obitelji, kao nadogradnja postojećoj usluzi SOS telefona za žrtve obiteljskog nasilja u sklopu Doma za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji “Duga – Zagreb”.

Promocija SOS telefona za starije žrtve nasilja u obitelji i senzibilizacija društva prema starijim žrtvama nasilja organizirana je putem okruglog stola “Pravo na starost bez nasilja” koji je bio održan putem aplikacije Microsoft Teams. Na okruglom stolu sudjelovalo je 50-ak stručnjaka iz područja zaštite žrtava nasilja u obitelji sa područja Grada Zagreba, Karlovačke, Krapinsko-zagorske, Osječko-baranjske i Šibensko-kninske županije. Uz predstavljanje SOS telefona za starije žrtve nasilja u obitelji, na okruglom stolu prezentirane su specifičnosti nasilja nad starijim osobama odnosno izazovi koji su karakteristični za nasilje nad starijim osobama i iskustvo rada sa starijim žrtvama nasilja u obitelji.