Predstavljen projekt “Ponovno aktivni”

Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom predstavio je projekt "Ponovno aktivni“, još jedan u nizu projekata financiranih iz sredstava Europske unije, Europskog socijalnog fonda, a kojima je Grad Zagreb nositelj

FOTO: Grad Zagreb

U Zagrebačkom inovacijskom centru predstavljen je projekt “Ponovno aktivni”. 
 
Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić projekt je predstavila kao nadogradnju već prepoznate, socijalno osjetljive politike Grada Zagreba, kojoj je težište na unaprjeđenju kvalitete života i povećanju mogućnosti participacije sugrađana u lokalnoj zajednici, a sve temeljem sustavnog praćenja stanja i socijalnog planiranja. Osobito je istaknula važnost ugradnje koso podizne rampe kojom će se usluge projekta učiniti dostupnijima i slabije pokretljivim sugrađanima te osobama s invaliditetom.

Ispred Caritasa Zagrebačke nadbiskupije obratila se s. Jelena Lončar koja je Gradu Zagrebu zahvalila na iskazanom povjerenju i dosadašnjoj suradnji te istaknula prednost projektom predviđenog individualiziranog pristupa korisniku, a koji njeguje i Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreba Petar Penava naglasio je  kako osnažujući jednog korisnika, zapravo osnažujemo cijelu jednu obitelj.

Završno je ispred Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom “ZAMISLI”, Svjetlana Marijon navela kako već od korisnika Udruge ima pozitivne povratne informacije o aktivnostima koje su predviđene Projektom, osobito naglašavajući podršku i usmjeravanje uz alate za osnaživanje, a u čemu vidi projektnu važnost.

Projekt je odobren za financiranje u iznosu od 2.684.260,50 kuna (bespovratna sredstva). Započeo je s provedbom 17. veljače 2021. godine danom potpisa Ugovora između Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike kao Upravljačkog tijela i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ureda za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije kao Posredničkog tijela razine 2 s jedne strane i Grada Zagreba s druge. Projekt traje 24 mjeseca.

Cilj projekta je motivirati i aktivirati 80 radno sposobnih i djelomično radno sposobnih korisnika zajamčene minimalne naknade s područja Grada Zagreba te ih osposobiti za razvoj i poboljšanje radnih navika, jačanje osobnih kompetencija i socijalnih vještina. Navedeno će se postići provedbom aktivnosti psihosocijalne potpore i socijalnog mentorstva kroz motiviranje i personalno osnaživanje korisnika te provedbom programa neformalnih oblika učenja iz područja koja su identificirana kao prioritetna za jačanje osobnih kompetencija i vještina neophodnih kao priprema za tržište rada.