Donirat ću još 250 tisuća za čišćenje od mina

Autor: Mateja Vukmirović 5/7/2014 23:29

Grad Zagreb je donirao 100 tisuća kuna za razminiranje minsko sumnjivih područja Ličko-senjske županije, konkretnije naselja Podum kraj Otočca. Nakon što je gradonačelnik Milan Bandić potpisao Ugovor o razminiranju sa županom Ličko-senjske županije Milanom Kolićem, velikodušno je obećao da će donirati još 250 tisuća kuna.  Ličko-senjska županija je najzagađenija u Republici Hrvatskoj što predstavlja veliki sigurnosni problem ali i gospodarski jer su pod minama velike poljoprivredne i šumske površine.

Župan je istaknuo da je  oko 150 tisuća kvadratnih metara njihove županije pod minama. A da bi se naselje  Podum očistilo do kraja od mina, čija je površina 80 tisuća kvadratnih metara, potrebno je 700 tisuća kuna.

– Ljudi koji su sijali mine i minska polja su bili agresori na ove zemlje,  a ljudi, gradovi , vlade i države koje pomažu da se ovo očisti su prijatelji ove zemlje – rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i dodao da onaj tko spasi jedan život je spasio čovječanstvo.

Minski sumnjiva površina na prostoru Republike Hrvatske iznosi oko 600 kvadratnih kilometara za što su oko 70 posto nadležne Hrvatske šume, a ostalo su poljoprivredne površine. Predstojnik zadarske podružnice Hrvatskog centra za razminiranje Josip Čerina istaknuo je da se većina sredstava za razminiranje, oko 65 posto dobiva  iz državnog proračuna, 15 posto od donatora dok ostatak od ostalih pravnih osoba i javnih poduzeća.

Minsko sumnjivi prostor obuhvaća 12 županija, 89 gradova i općine koji su zagađene minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Pretpostavlja se da je minski sumnjiv prostor zagađen s oko 70 tisuća mina. Opasan teritorij Republike Hrvatske obilježen je s više od 12852 oznaka upozorenja na mine.