Žena je puno manje na upravljačkim funkcijama

Autor: Margarita Weisz 5/7/2014 16:07

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca predstavljeni su rezultati istraživanja o zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim i rukovodećim pozicijama u 500 najznačajnijih trgovačkih društava u Republici Hrvatskoj. Rezultati i dalje upućuju na rodno uvjetovane nepovoljne trendove na tržištu rada.

– Cilj ovog projekta je promicanje i osvješćivanje javnosti vezano za uravnoteženu zastupljenost muškaraca i žena na upravljačkim strukturama, što je ključno za donošenje gospodarskih odluka i za stvarnu demokratičnost u gospodarskom sektoru – rekla je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Istraživanjem je utvrđeno kako postoji velika razlika u zastupljenosti žena i muškaraca na upravljačkim funkcijama te tako zastupljenost žena u upravama dioničkih društava u Hrvatskoj iznosi 17,32 posto, a muškaraca 82,68 posto. U nadzornim odborima situacija je nešto bolja dok su u društvima s ograničenom odgovornosti žene najviše zastupljene.

– Hrvatsko društvo se mora mijenjati na način da više nema podjela na muška i ženska zanimanja. Važno je da svi imamo stav o tome, a kada govorimo o upravljačkim funkcijama žene su manje zastupljene kod nas, ali i u Europi – rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić te dodao kako mi jesmo konzervativna zemlja, ali Vlada naporno radi te u skorijoj budućnosti vidi dovoljno mjesta za promjene.

Najčešće razdoblje kada su žene isključene s tržišta rada je period od 25 do 29 godina.

– Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo to je doba kada se žene najčešće odlučuju na majčinstvo te se zbog toga isključuju s tržišta rada – objašnjava Ljubičić.

Učešće žena u nadzornim odborima od 40 posto možemo očekivati 2027, a učešće od 50 posto tek 2032 godine.