Djeca OŠ Ivana Cankara pomažu vršnjacima u Keniji

Autor: Gorana Banjeglav 5/8/2014 11:28

Osnovna škola Ivana Cankara postoji 57 godina i zbog svojih brojnih aktivnosti, posebnog odnosa među djelatnicima i učenicima nosi naziv ”Škola sa srcem”.

– Ponosimo se našim lutkarskim kazalištem u kojem učenici svoje predstave igraju u gradovima diljem Hrvatske i izvan nje, debatnom skupinom koja osvaja vrijedne nagrade, karitativnom grupom kroz koju učenici pomažu obiteljima slabijeg imovinskog stanja, posjećuju staračke i dječje domove – poručuju iz škole.

Svake godine organiziraju božićni sajam i sajam za Dan kruha, a za njihovu školsku božićnu priredbu u Vojnom učilištu iz godine u godinu traži se mjesto više u gledalištu.

– Često pomažemo potrebitima, a sada vam se obraćamo s molbom da nam pomognete kako bismo u tome uspjeli i ovaj put. Povodom Dana škole organiziramo humanitarni projekt ”Afrika”. Zašto smo se odlučili na to? Preko društvenih mreža upoznali smo fra Miru Babića, hrvatskog franjevca i misionara koji vodi sirotište ”Mali dom” za napuštenu djecu u pokrajini Sabukija u Keniji, i odlučili mu pomoći. U tjednu od 5. do 9. svibnja cijela će nam škola biti prožeta afričkim ugođajem – izrađivat ćemo plakate o Africi, crtati i slikati afričke motive, čitati afričku književnost, slušati afričke ritmove… Okrunit ćemo ga 9. svibnja 2014. u 16 sati humanitarnom priredbom ”Mali dom u srcu Cankarice” koju će učenici i djelatnici održati u dvorištu škole, Cankareva ulica 10 – pozivaju iz OŠ Ivana Cankara.

Svi koji nam dođu u posjet moći će po cijeni od 25 kuna kupiti narukvice koje izrađuju stanovnici Kenije. Na taj način prikuplja se novac za pomoć sirotištu ”Mali dom” i obnovu škole ”Sveti Franjo”, koja je u prilično lošem stanju, a jedna je od rijetkih škola na tom području koja pruža kvalitetno obrazovanje. Školovanje jednog učenika stoji 7 kuna po danu.

– Ako oni koji saznaju za naš trud dođu na priredbu i odluče kupiti bar jednu narukvicu iz Kenije, učinit će puno za djecu u sirotištu Mali dom. Djeca imaju fra Miru Babića, mi imamo vas, a svi zajedno možemo učiniti čuda – zaključuju iz škole.