Cibona je postala taoc sukoba Bandića i Milanovića

11/30/2009 9:22

Košarkaški klub Crvena Zvezda urošle je subote je umalo ostvarila najlakšu pobjedu u dugoj i bogatoj povijesti tog kluba. Da igrači Cibone prošlog tjedna nisu naglo dobili dio plaća, igrači beogradskog kluba bi se samo trebali pojaviti u Pioniru, pa bi im delegati utakmice automatski upisali dva nova boda u regionalnoj NLB ligi.

Kako je to moguće?

Vrlo jednostavno. Oko 300 kilometara zapadnije od Beograda, u Zagrebu na Savskoj 30, u vrijeme održavanja utakmice umalo je počeo jedan od najcrnijih trenutaka hrvatske košarke. Igrači Cibone nakon gotovo pola godine treniranja i igranja bez plaće htjeli su započeti štrajk.

Neupućene čitatelje vjerojatno će zaprepastiti ta mogućnost. U šoku će si razbijati glavu pitanjem kako je moguće da ponos hrvatske klupske košarke i jedan od najtrofejnijih hrvatskih sportskih klubova uopće nema novca za svoje igrače.

Kako je to moguće u gradu u kojem se gradonačelnik Milan Bandić, kada je u pitanju subvencija sporta, već deset godina ponaša kao pijani milijarder dijeleći novac gradskim klubovima šakom i kapom? Kako je moguće da se to događa u Zagrebu gdje je na organizaciju prve skijaške utrke utrošeno 300 milijuna kuna, gdje je na gradnju Arene Zagreb utrošeno više od pola milijarde kuna i gdje jedan provincijalni nogometni klub godišnje dobiva preko 40 milijuna kuna? (Ciboni nedostaje oko 10 milijuna kuna, op.a.).

Nažalost, kada je Milan Bandić u pitanju, očito je sve moguće. Aktualna situacija Cibone je moguća jer je predsjednik tog kluba dogradonačelnik Ivo Jelušić. Riječ je o v.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a koji je ostao odan Milanoviću te odbio biti dio Bandićevog tima ‘Za Pantovčak’.

Cijena je bila skupa. Osim sto Bandićevi suradnici Jelušića zadnjih nekoliko mjeseci smjenjuju sa svih njegovih funkcija u Poglavarstvu, svi projekti dogradonačelnika su na ledu. Među njima i Cibona.

Jelušiću i igračima, kao i zaposlenicima Cibone to je postalo jasno još početkom ove godine kada se odlučivalo tko će dobiti novac iz gradske blagajne za vrhunski sport. Cibona, koja je proše godine ostvarila daleko najbolje rezultate među zagrebačkim klubovima (Cibona je bila prvak i pobjednik Kupa, druga u regionalnoj ligi i među 16 u Euroligi). dobila je najmanji iznos. Dinamo je dobio više od šest milijuna, rukometni klub Zagreb skoro pet, a Cibona tek dva milijuna kuna.

– Tu smo zakinuti i nikada nisam dobio objašnjenje zašto je Cibona kao klub s najboljim rezultatima dobila najmanji iznos – rekao je Jelušić.

Jedan od njegovih kolega tvrdi da je Bandić stopirao mogući spas preko najvećeg tajkuna u Hrvatskoj.

– Ivo je pokušao igrati na sentimentalnost pokušavši okupiti tvrtke koje su bili nekada osnivači Cibone. Među njima je bio i Agrokor. Samo je trebalo nazvati Todorića, a to najbolje može odraditi Milan Bandić. Ivo je, još prije početka sukoba sa Milanom, zamolio njega da nazove Todorića i tako spasi Cibonu. Bandić je rekao da će to učiniti, ali naravno da nije. Već tada se znalo da će doći do razlaza – rekao nam je jedan Jelušićev suradnik.

Uzaludno je Jelušić posljednih nekoliko mjeseci obilazio i najveće hrvatske kompanije i molio za pomoć. Odgovor je uvijek bio ne, a razlog je kristalno jasan – nitko nije imao hrabrosti upustiti se u takvu avanturu i time se zamjeriti Bandiću. Očito je ljubav za Pantovčak puno veća od ljubavi za Zagreb.

Na kraju je Ciboni pomogao Zagrebački holding i to sa 1,3 milijuna kuna pomoći. Ali ni to nije dovoljno za spas košarkaškog kluba…