BESPLATNE JABUKE, OCAT I SOK PLANULI U REKORDNOM ROKU: Zagrebačka udruga voćara počastila sugrađane voćem i voćnim proizvodima

Manifestacija 'Kušajmo zagrebačko' drugu godinu za redom pretvorila je Trg bana Jelačića u voćarnu. Sezonskim voćem Zagrebačka udruga voćara odlučila je obradovati Zagrepčani koji priliku nisu propustili

Besplatne jabuke, jabučni ocat i sok od jabuke uzrok su stampeda koji se dogodio na Trgu bana Jelačića. Zagrebačka udruga voćara manifestacijom ‘Kušajmo zagrebačko’, odlučila je svojim proizvodima počastiti sugrađane u cilju stvaranja zdravih prehrambenih navika i veće konzumacije voća.

– Velike su poljoprivredne površine koje koristi Zagrebačka udruga voćara, a u skladu s tim proizvodimo i puno voća. Primjerice, 30% hrvatskih jabuka proizvodimo upravo mi. Tu su i naše trešnje, jagode, kruške, maline, kupine, aronija, te orašasto voće – naveo je Đorđe Vezmar, predsjednik Zagrebačke udruge voćara.

Zagrebačku udrugu voćara čini stotinjak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji su registrirani u Gradu Zagrebu, a proizvodnja im je smještena u samom gradu ili u bližoj okolici. Aktivni suradnik ove udruge je i Grad Zagreb na čelu s Milanom Bandićem, koji je sudjelovao u podjeli proizvoda.

– Idemo dijeliti jabuke i ostale proizvode kako bi okusili najbolje od proizvodnje zagrebačkih voćara. Ako mi svaki dan svake godine dižemo subvencije za OPG-ove, onda je red da i oni počaste naše ljude na Jelačić placu. Akcija i jest zamišljena tako da ljudi probaju ono što je najkvalitetnije i da se na to naviknu, jer domaće je domaće – dodao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Iako je zamišljeno da akcija podjele traje puna dva sata, proizvodi su planuli u rekordnom roku. Čini se kako nam ne treba puno nagovaranja da probamo domaće voće, no pitanje je imamo li novca da se na njega i naviknemo.