Bandić predložio da sredstva za uskrsnice uplate na račun za sanaciju potresa, ZET-ovci prvi odbili

Mnogi radnici su teško materijalno nastradali od posljedica potresa na području Markuševca i Čučerja i još čekaju odgovore na svoje pozive za pomoć.

Foto: Ivan Novosel

Zaposlenici Grada Zagreba, gradskih ustanova, službi i zavoda, kao i trgovačkih društava u vlasništvu Grada, svake godine uoči Uskrsa primaju bonove u iznosu od 600 kuna koje mogu iskoristiti za kupnju u trgovačkim lancima. No, ove godine, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uputio je prijedlog da se sredstva uplate na račun za posebne namjene, odnosno za sanaciju posljedica potresa koji je otvorio Grad Zagreb.

Takvu odluku potrebno je regulirati dodacima kolektivnih ugovora koji bi se trebali sklopiti do 31. ožujka 2020., ali nije dugo trebalo čekati na reakcije.

Dar u naravi – Uskrs 2020. by zagrebancija zagrebancija.com on Scribd

Sindikat vozača i prometnih radnika ZET- Zagreb kaže da će prijedlog odbaciti iz nekoliko razloga.

„Naravno da solidarnost i razumijevanje mora postojati s obzirom na nastale okolnosti, ali moraju se regulirati mnoge stvari. Mnogi naši radnici su blokirani i godinama upozoravamo na problem blokiranih radnika i njima bon mnogo znači, a politika nikada nije pokazivala pretjerano zanimanje za rješavanje pitanja blokiranih. Mnogi radnici su teško materijalno nastradali od posljedica potresa na području Markuševca, Čučerja, gdje je bio epicentar većine potresa i ostali su bez skoro cjelokupne imovine i dan danas očekuju pomoć, te su izrazito ogorčeni, ovaj put s opravdanjem da ih se politika sjetila naknadno i još čekaju odgovore na svoje pozive za pomoć“, pojašnjavaju.

„Također s obzirom na doista iznimno tešku situaciju vezanu uz COVID 19 i posljedice potresa, predlažemo rješavanje cijeloga paketa mjera vezano uz prava radnika koji rade, uz prava radnika koji rade od doma, uz prava radnika koji po preporukama stručnjaka trebaju ostati doma radi toga što su rizične skupine bolesnika, vezano uz prava radnika koji po preporukama trebaju ostati doma radi sprječavanja širenja bolesti na cjelokupno društvo i zajednicu itd. Dakle mnogo je pitanja koje treba riješiti, jer dobra volja radnika ili sindikata nije nikada bila upitna, jer naši radnici i dan danas rade u iznimno složenim okolnostima. Danas je pregovarački odbor sindikata Zagrebačkog holdinga odbio ponuđeni prijedlog do rješavanja cijelog paketa otvorenih pitanja (telefonski i putem elektronske pošte radi nemogućnosti održavanja sastanka većeg broja sudionika), dok je u ZET-u održan sastanak Pregovaračkih odbora poslodavca i 2 (dva) reprezentativna sindikata, te nikakav pismeni dogovor nije postignut upravo iz razloga cijeloga niza otvorenih pitanja, te će sutra ujutro dva reprezentativna sindikata ZET-a nakon sastanka koji će se održati u 9:00 sati i pismenim priopćenjem odbiti ponuđeni prijedlog, jer se sva otvorena pitanja moraju riješiti u zajedničkom interesu. Solidarnost i razumijevanje radnika nije nikada bila upitna, pa niti sada, ali radnici moraju dobiti jasne odgovore na sva otvorena pitanja, jer imaju kredite, obitelji, režije, a mnogi od njih i materijalnu štetu uzrokovanu potresom, ali ono što nas sve brine pitamo se radi li se ovdje o “dobroj namjeri” ili o kupovini vremena, a bez jasne želje da se neosporne poteškoće riješe u interesu prvenstveno radnika i njihovih obitelji, naravno uvažavajući sve poteškoće, ali odgovor na određena pitanje ne može biti vidjet ćemo”, zaključuju.