PO VOĆE I POVRĆE NA HARMICU: Jelačić plac se vratio 130 godina unatrag

Udruga hrvatskih tržnica našu je metropolu i ove godine obradovala svojom najvećom manifestacijom. Riječ je o Danima hrvatskih tržnica gdje se mogu kušati i kupiti domaći proizvodi

Trg bana Josipa Jelačića danas je bio retro tržnica! Tako su svi prolaznici imali prilike vidjeti kako je bilo prije 130 godina kada se po grincajg za juhu i zelenu šalatu išlo na Harmicu. Manifestacijom Dani hrvatskih tržnica građanima i svim posjetiteljima Zagreba kroz tematiku retro tržnice predstavilo se preko sedamdesetak proizvođača kroz široku paletu domaćih proizvoda.

– Ove godine smo rekonstruirali tržnicu Harmicu koja je prije 130 godina na ovom istom mjestu počela raditi dok nije otvoren Dolac. Ovdje je danas cijela Hrvatska. S nama je Istra, Dalmacija, Slavonija, Međimurje, Zagorje. Ljudi mogu kupiti maslinovo ulje, kiselo zelje, sir s tartufima, istarski pršut, slavonske suhomesnate delicije, doslovno sve – rekao je Niko Pervan, predsjednik Udruge hrvatskih tržnica.

Retro štihu tržnica pridonijeli su prodavači i prodavačice odjeveni u narodne nošnje. Među njima je i Gordana Brozović iz Velike Gorice koja se pohvalila turopoljskom nošnjom.

– Kod mene se može kupiti džem od jagode, kupine i maline. Tu su i sirupi od jagode i kupine, likeri, sokovi od jabuke i aronije – navela je Gordana.

U bogatstvo ponude hrvatskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva uvjerio se i zagrebački gradonačelnik.

– Jelačić plac je kultni plac svih placeva i svih Hrvata. Neka zagrepčani dođu kupiti nešto domaće jer ipak – domaće je domaće – dodao je Milan Bandić.

Ako ste propustili ovaj sajam nemojte očajavati jer sve ove prodavače i njihove proizvode možete pronaći i na vama obližnjim tržnicama.