Živimo u prašini, a za kanalizaciju traže 20000 kn

Autor: Ivana Šimac 8/6/2013 14:52

Gradić Sveta Nedelja, koji se nalazi na svega nekoliko kilometara od grada Zagreba, poznato je odredište za obiteljske odmore i oduvijek puno vikendica Zagrepčana koji ga vide kao idealnim za odlazak iz gradske vreve u prirodno okruženje. Međutim onima koji u tome mjestu žive već godinama, smeta neriješena komunalna situacija. Gospođa živi tu već 50 godina i kaže kako se malo toga promijenilo.

– Ja sam vam tu od ’69., tu sam se udala, a moj muž se rodio dolje u selu pa je tu kuću napravio. Od tada do danas, samo su nam plin i telefon došli, i sada ta voda, koju mi nemamo jer je priključak jako skup, oko 15 tisuća kuna. Na kanalizaciju su nam rekli da ne računamo uopće jer ju je nemoguće dovesti do gore, tako da ako siđete malo dolje u selo, vidjeti ćete smeća svugdje, ja ni ne mogu do dvoga voćnjaka od smeća – objašnjava Verica Krampaček, stanovnica Svetonedeljskog Brega.

Čim iz centra skrenete prema Svetonedeljskom Bregu, jasno vam je kako neasfaltirane ulice nisu jedini problem ovdašnjeg stanovništva.

– Možda je najveći problem jer više u gradskim krugovima nemamo čovjeka s Brega, pa se nema tko za nas izboriti. Prašina od makadama, česte prometne nesreće ispred moje kuće, pa na kraju krajeva mogli su barem kolnik napraviti za djecu kada idu u školu, koja je samo kilometar niz brijeg – nastavlja Verica.

Priključci za vodu koja im je provedena bili su oko 15 tisuća kuna, za kanalizaciju bi bili oko 20 tisuća kuna, pa se nameće logično pitanje, ima li uopće smisla provoditi nešto, za što sami stanovnici kažu kako im je neisplativo.

Za kraj smo zaključili kako i nakon toliko godina samostalnog funkcioniranja i djelovanja lokalnih samouoprava jedna stara narodna objašnjava puno; ‘uzdaj se u se i svoje kljuse’.