Potpisan Sporazum ‘Za veću vidljivost ženskih sportova u elektroničkim medijima’

Predstavnici Hrvatskog olimpijskog odbora, Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske i Agencije za elektroničke medije, pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za šport, potpisali su Sporazum o suradnji na projektu 'Za veću vidljivost ženskih sportova u elektroničkim medijima'

Unatoč mnogim naporima za promicanje ravnopravnosti u području sporta, u svakodnevnom životu prepreke i dalje postoje, a žene još uvijek traže svoje mjesto pod suncem u elektroničkim medijima. U istraživanju koje je provela Agencija za elektroničke medije došlo je do poražavajućih rezultata o zastupljenosti ženskih, posebno kolektivnih sportova.

– Ovo istraživanje je promatralo kanale na nacionalnoj razini, općeg karaktera. Bile su uključene tri televizije- Nova TV, HRT i RTL u razdoblju od tri tjedna. Taj jedan mali uzorak nam je pokazao poražavajuće rezultate gdje samo 4% unutar sportskih priloga koji smo analizirali se bave ženskim kolektivnim sportom. Znamo da od ukupno registriranih sportaša u Republici Hrvatskoj žena ima samo 17%, međutim one ostvaruju 50% uspješnih plasmana na Olimpijske igre – objasnio je predsjednik Agencije za elektroničke medije Damir Hajduk.

Nešto bolje prolaze sportašice u individualnim sportovima, ali pod uvjetom da ostvare vrhunske sportske rezultate poput Sandre Perković danas ili Janice Kostelić nekad. Status quo ravnopravnosti spolova i veću vidljivost žena u elektroničkim medijima trebala bi popraviti kampanja koja kreće od danas, a koju potpisuju Hrvatski olimpijski odbor, Ured za ravnopravnost spolova te Agencija za elektroničke medije.

– Ako su žene veći dio populacije u Hrvatskoj, ako su žene jednako ili više sposobnije od muškaraca, onda nema niti jedan razlog da bi bili zapostavljenije od muškaraca, bilo kao sportašice. Kada kažem zapostavljene mislim u medijima. To je nevjerojatno važan segment promocije sporta i dosega žena u sportu – rekao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

– Ono što mi želimo je senzibilizirati javnost za ovo pitanje, ukazanje da problem postoji. Ne samo što su medijski manje zastupljene, već imaju teži pristup potrebnoj infrastrukturi, jako ih je malo upravljačkim tijelima sportskih saveza. Tu je cijeli niz problema – izjavila je ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac-Radin.

U projekt su se uključile i ambasadorice Danira Bilić i Anđa Jelavić kojima je sport sastavni dio života.

– Nadam se stvarno da će ovim projektom žene biti više zastupljenije u medijima. Mogu pohvaliti Hrvatski košarkaški savez koji daje punu podršku ženama, pa tako od pet reprezentativnih selekcija, tri vode žene – istaknula je ambasadorica projekta Anđa Jelavić.

S obzirom na činjenicu kako sport daje pozitivan doprinos društvu, a bavljenje sportom potiče na međusobno poštovanje i razumijevanje, onda manja zastupljenost žena u medijima može biti ozbiljan problem. Iako još uvijek postoji jaz između standarda i prakse o promicanju ženskih sportova, kampanja bi treba polučiti vrijedne rezultate te pokazati kako ovo nije područje samo za muške vrijednosti.