Novi prostori za djecu ljubavi

U novim prostorijama udruge za osobe sa sindromom Down provode se individualne logopedske i defektološke terapije, a imaju i radionicu za odrasle

Downov sindrom je genetski poremećaj koji nastaje zbog greške u broju kromosoma. Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down, a do 3 godine u zagrebačkoj udruzi ima 55 djece, što je značajan porast u odnosu na prethodne godine.

Udruga za sindrom Down – Zagreb broji oko 160 članova, a svakodnevno provode razne igraonice, radionice te edukacijsko-rehabilitacijske i logopedske vježbe.
Dosadašnjih 65 kvadrata u Folnegovićevom naselju zamijenili su novim prostorom od 220 kvadrata na Jarunu.

– Današnji sustav je veliki napredak u odnosu na to kada se prije dvanaest godina rodio moj sin. Mi tada nismo imali ništa, ni udrugu, ni bilo kakvu pomoć. Danas je drugačije, ali još uvijek fali više lokacija kako bi svi u Zagrebu mogli dobiti adekvatnu skrb – istaknula je majka djeteta sa sindromom Down Katarina Perković.

Kad se s terapijama krene na vrijeme, djeca mogu ići u redovan vrtić i školu. Ono što stvara dodatne komplikacije je činjenica da djeca s Downovim sindromom imaju i drugih zdravstvenih poteškoća. Ipak, integracija u vrtiće i osnovne škole je relativno dobra dok problem nastaje kada treba djecu sa sindromom Down upisati u srednju školu.

– Malo smo zapeli pri uključivanju djece u redovne srednje škole. Ovim putem bih pozvala sve nadležne da nam pruže mogućnost kako bi se naša djeca dokazala da mogu nastaviti daljnje školovanje – rekla je predsjednica Udruge za sindrom Down – Zagreb Natalija Belošević.

– Naše srce je puno kada pomažemo drugima. Da bi se osobe sa sindromom Down profesionalno i ljudski realizirale, te socijalno integrirale mi moramo nešto učiniti. Otvaranje novog prostora je na tom tragu, sve u cilju Zagreba i jednakih šansi za sve – objasnio je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Djeca s Downovim sindromom teže uče i govore, a imaju i slabije motoričke sposobnosti. No, za takvu djecu se kaže da su djeca ljubavi, uvijek nasmijani, topli i dobronamjerni.

– To je veliki šok za roditelje jer nitko ne zna kako će se snaći u tom trenutku. Treba reći ljudima da se ne boje jer je predivno iskustvo i beskrajna radost imati dijete s poteškoćama u razvoju. Potrebno je napomenuti kako je važno informirati se jer ako krenemo od rane rehabilitacije djeca mogu bez problema pratiti vrtićke programe – zaključila je majka Katarina Perković.