Zelena akcija: Spalionica na Rebru nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom Grada Zagreba

Predstavnici Zelene akcije i Građanske inicijative Stop spalionici Rebro održali su konferenciju za medije ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja kako bi se još jednom usprotivili gradnji spalionice infektivnog otpada na Rebru. Jedan od razloga zbog kojeg bi se projekt, prema kojem bi se na Rebru trebao spaljivati otpad iz šest bolnica KBC-a Zagreb, trebao odbaciti jest i njegova neusklađenost s prostorno-planskom dokumentacijom Grada Zagreba.

– Gradski ured nam je jasno, crno na bijelo, dostavio rješenje u kojem se navodi da na prostoru KBC-a Rebro smije isključivo biti objekt za oporabu otpada iz samog KBC-a Rebro, a ne iz drugih bolnica u okviru KBC-a Zagreb. Na taj način projekt pada u vodu, to od početka tvrdimo, na to smo ukazivali i na javnom izlaganju i za vrijeme javno rasprave, bilo je ignoriranja naših argumenata, no sada imamo argumente da spalionicu zaustavimo i pravnim putem ako to Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ne učini. Stoga danas apeliramo na Ministarstvo, dostavit ćemo im ovo rješenje, da zaustave izgradnju spalionice, rekao je Marko Košak, voditelj kampanje protiv spaljivanja otpada Zelene akcije.

Kao drugi razlog zbog kojeg bi Ministarstvo trebalo zaustaviti projekt spalionice navode manjkavosti u izradi studije utjecaja na okoliš:

– Već smo naglašavali i u sklopu javne rasprave da je ona frizirana za potrebe investitora. Izrađena je vrlo nestručno, na to su ukazivali i brojni stručnjaci, u njoj nedostaje studija izvodljivosti, nedostaje usporedba s drugim rješenjima umjesto spaljivanja otpada. Danas imate bolnice diljem Hrvatske i Europe koje ne spaljuju infektivni otpad, već koriste druge metode kojima se dobivaju sirovine za daljnju proizvodnju. To uopće nije uspoređeno sa samom spalionicom, zato što to ne bi odgovaralo interesima koji guraju spalionicu, jer bi, izgledno je, studija izvodljivosti potvrdila da je to rješenje puno bolje od spalinoce otpada. Iako se govori o nekim financijskim uštedama koje bi KBC Zagreb ostvario, nije podnesena financijska analiza, nema uopće usporedbe troškove spaljivanja s dosadašnjim stanjem.

KBC Zagreb je, od kada je izdana potvrda gradskog ureda, svjesno kršio zakon i doveo sve sudionike projekta u zabludu, da je moguće odlagati otpad svih bolnica u KBC-u Rebro, rekla je Aleksandra Numanović iz Građanske inicijative Stop spalionici Rebro. Na zahtjev inicijative ministarstvo je dostavilo materijale sa sjednica povjerenstva za procjenu studije utjecaja na okoliš, iz kojih su vidljiva nova saznanja koja idu u prilog zaustavljanja ovog projekta, rekla je:

– Uvidom u te zapisnike saznali smo da je na izrađenu studiju bilo brojnih temeljetih i utemeljenih prigovora stručnih članova povjerenstva, koji su tražili da se studija nadopuni podacima koji su namjerno izuzeti, da se dopune mjerenja manjih i submikroskih čestica, da se doda mjerenje dioksina i furana, da se dopuni potpunim prikazim utjecaja na zdravlje. Zapisnikom su doneseni zaključci o nužnim izmjenama koje studija mora napraviti da bi bila cjelovita i dokazala utemeljenost.

Pita se, kako je takva studija dospjela na javnu raspravu kada je, smatra, vidljivo da nije ni cjelovita ni utemeljena.

– Iz svih dosadašnjih saznanja, naš tim stručnjaka zaključuje da sadržana studija koja je dana na javnu raspravu nije niti cjelovtia niti utemeljena, a da u toj verziji dokumenta koji je dan javnosti nisu unešeni prigovori i dopune članova povjerenstva kako se to ovlaštenika tražilo. Ili Ministarstvo gospodastva manipulira dokumentacijom na način da javnosti u javnoj raspravi nije prikazana cjelovita verzija studija, kao ni pripadajući obvezni dijelovi, niti su ključni dokumenti učinjeni dostupnima. Sukladno svemu navedenom, možemo zaključiti da će Građanska inicijativa o svemu obavijestiti Državno odvjetništvo, tijela Europske unije i poduzeti potrebne pravne radnje kako bi zaustavili kriminalno ponašanje ministarsva zdravstva i gospodarstva, a posebno KBC-a Zagreb i ovlaštenika.