Zbog novog naselja viši doprinos u Brezovici

Vera Petrinjak Šimek

Autor: 11/25/2010 10:10

Za sljedeću sjednicu je odgođeno donošenje Urbanističkog plana uređenja (UPU) USA škola. Iza ovog imena se krije izgradnja cijelog naselja u Brezovici. Naselje bi se trebalo graditi na parceli koja je prije bila poljoprivredno zemljište, no prenamjenom je prešla u građevinsko zemljište.

Problem je nastao jer bi se za izgradnju komunalne infrastrukture za to naselje i njegovo povezivanje s ostalom gradskom infrastrukturom potrošilo 40 milijuna kuna više, nego što bi se uprihodovalo od komunalnog doprinosa.

Upravo zato na skupštinskom Odboru za prostorno uređenje odbili su prihvatiti konačni UPU USA škola. Marija Sironić, pomoćnica pročelnika za postupak izrade i donošenja dokumenata prostornog uređenja,  navela je kako jedino zakonito rješenje ovog problema je da se ta zona prebaci iz IV. zone komunalnog doprinosa u neki drugi rang koji omogućuje višu naplatu.

Zastupnici su uz dosta negodovanja prihvatili da se odluka odgodi dok se ne izradi plan koji bi omogućio naplatu većeg komunalnog doprinosa koji bi pokrio troškove izgradnje infrastrukture.

Nezavisnu zastupnicu Veru Petrinjak Šimek zasmetala je sama činjenica da se ondje gradi naselje.

-.-Zvonimira Ivanišević/ Zagrebancija-.-Vera Petrinjak Šimek– Katastrofalna je činjenica da netko gradi naselje negdje samo zato što je jeftino kupio poljoprivredno zemljište koje je prenamjenom postalo građevinsko. Nema smisla graditi naselje izvan granica grada – upozorila je Petrinjak Šimek.

Sironić je istaknula kako je prije donošenja ovog urbanističkog plana provedena kompletna procedura koja uključuje javnu raspravu. Ona je dodala kako je u sklopu naselja planirana izgradnja škole i vrtića koji su potrebi u ovoj gradskoj četvrti.

Zanimljivo je da nitko na sjednici odbora nije znao odgovoriti na pitanje tko stoji iza tog projekta. Naime, iz Američke ambasade je došlo pismo u kojem se oni ograđuju od ovog projekta. Oni tvrde da su oni prije nekoliko godina odustali od izgradnje škole i vrtića za potrebe svojeg osoblja u Zagrebu te da s ovom projektom nemaju nikakve veze

Na sjednici odbora još se raspravljalo o prijedlogu proračuna. Zastupnici su zatražili da im se dostavi točan iznos koliko će grad morati platiti za sve ugovore o predfinanciranju izgradnje komunalne infrastrukture. Naime, u proračunu za  2011. se planiraju povećati sredstva Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju i komunalnu infrastrukturu. Novac je namijenjen isplati dugova investitorima koji su o svom trošku izgradili infrastrukturu, a Grad se obvezao da će im vratiti novac.

Zastupnici su također zatražili da im se dostavi ugovor koji je Grad potpisao s HŽ-om o financiranju razvoja prototipa prigradskog vlak. Za sljedeću godinu je planirano u ovaj projekt uložiti 20 milijuna kuna što je 10 posto ukupnog iznosa ugovora.

Vera Petrinjak Šimek je kazala kako nema smisla ulagati u razvoj vlakova kao se paralelno ne ulaže pruge i u izgradnju stanica za vlakove.