Zavirite u Muzej novog vala u Zagrebu

Za sve ljubitelje i poznavatelje kvalitetne glazbe u Zagrebu je nedavno otvoren prvi muzej novog vala posvećen ovom pravcu upravo u ovom gradu, a osnivač muzeja otkrio nam je kako je došao na ovakvu jedinstvenu ideju.

„Po nekim putovanjima vidite što sve negdje ima i onda sam zaključio da scena novog vala u Zagrebu nije popraćena na način na koji bi mogla biti. Tako je došao dan da to stavimo na jedno mjesto i prikažemo.” Objašnjava Aleksandar Črček.

Novi val bio je progresivni kulturni pokret urbane omladine, oslonjen na moderne tendencije, a njegovi kreatori bili su veći gradovi Jugoslavije, zemlje koja se sve više otvarala prema zapadnim utjecajima, punku i slobodnijoj kritici autoriteta, otkriva nam Aleksandar Črček, osnivač Muzeja.

Posjetitelje očekuju glazbeni i umjetnički rukopisi, ali i odjevni komadi pojedinih glazbenika. Muzej nije posvećen samo vrhunskoj glazbi koju donosi ovaj period, nego i društvu pa je tako pored ploča, muzičkih instrumenata i gramofona prostor ispunjen fotografijama, slikama, pisaćim mašinama i novinama.

Tako je poseban kutak muzeja posvećen grupi Film, osnovanoj od strane bivših članova Azre na čelu s Jurom Stublićem. U početku su se nazvali Šporko Šalaporko i njegove žaluzine da bi to ime potrajalo samo jedan nastup. Poput ostalih prvaka novog vala, odmah su se nametnuli kao velika koncertna atrakcija. Njihov prvi singl Kad si mlad / Zajedno i dan danas je jedan od temeljaca novog vala, a posebno valja istaknuti objavljivanje mini LP-a Film u Kulušiću, koji je ostao i prepoznat po čuvenoj najavi Dražena Vrdoljaka.

Cijeli ovaj doživljaj zaokružen je novovalnom glazbom koja se čuje u pozadini. Tako se uz postave posvećene predstavnicima zagrebačkog novog vala: Prljavom Kazalištu, grupi Film, Azri i Haustoru, mogu pronaći i elementi beogradskog novog vala kroz ploče i Paket aranžmana, odnosno zvuk Šarlo Akrobate, Električnog Orgazma i Idola.

 

 

 

 

Odmah preko puta nalazi se kutak posvećen Prljavom Kazalištu, grupi koja je dobila naziv inspirirana stripom Alan Ford, da bi ih na početku odmah obilježila duplerica Poleta pod naslovom Punk u HNK. Vrlo brzo postali su jedna od perjanica novog vala s prvijencem proglašenim šundom od nadležne komisije, da bi vec sljedećim albumom Crno-bijeli svijet iznenadili eksplozivno uspješnim tiražem. Ostalo je povijest, i unatoč turbulentnim zbivanjima u i oko grupe, ostaju na pozicijama stadionskih zvijezda.

 

Važnu ulogu u zagrebačkom novom valu pa tako i u muzeju igra i Azra, hrvatski rock-sastav osnovan 1977. u Zagrebu od strane pjevača i gitarista Branimira Johnnyja Štulića. Zanimljiv je i podatak da su u prvoj postavi nastupali i pjevač Jura Stublić, gitarist Mladen Juričić, basist Marino Pelajić i bubnjar Branko Hromatko, koji su se, nakon nesuglasica sa Štulićem, odvojili i osnovali grupu Film. U razdoblju uspješne nastupne singl-ploče Balkan / A šta da radim okosnicu sastava činili su Štulić i Boris Leiner, a najkreativnija formacija zaokružena je dolaskom basista Miše Hrnjaka. Potkraj 1970-ih Azra se afirmirala kratkim, dinamičnim, jednostavno aranžiranim i emotivno naglašenim skladbama, kombinirajući iskustva iz područja rocka 1960-ih (Bob Dylan, Jim Morrison, John Lennon) s elementima proto-punka i novoga vala (Iggy Pop, The Clash i dr.). Takvu strategiju predstavili su na prvome, utjecajnom albumu Azra (1980.), zbirci od dvanaest skladbi koja u tadašnju hrvatsku rock-glazbu uvodi nove teme, zasnovane na urbanome realizmu i društvenoj zbilji.

Glazba je ono najbliže vremeplovu što imamo pa se tako u Vlaškoj 67 možete se vratiti 40-ak godina unatrag i zakoračiti u crno-bijeli svijet, a sve u atmosferi rok kluba. Ove godine Muzej novog vala proširit će novovalsku scenu sa zagrebačke na onu beogradsku, riječku i ljubljansku, a sve to možemo očekivati kroz Novu 2023. godinu.

 

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA.