Ovogodišnji Zagrebački maraton “skinuo” je sve rekorde

Savršeni vremenski uvjeti i potpuno ravna trasa omogućili su obaranje muškog i ženskog rekorda u maratonu

Foto: Press materijal

U Zagrebu je 8. listopada 2017. u 10 sati održan 26. Zagrebački maraton sa startom i ciljem na glavnom zagrebačkom trgu. Ovogodišnji Zagrebački maraton je okupio oko 10.000 trkača, od elitnih trkača koji su nastupili u sklopu Balkanskog prvenstva u maratonu i Ekipnog prvenstva Hrvatske u maratonu do brojnih rekreativaca u sve tri utrke.

Savršeni vremenski uvjeti i potpuno ravna trasa omogućili su obaranje muškog i ženskog rekorda u maratonu. Ovogodišnji pobjednik Kenijac Wycliff Kipkorir Biwot u cilj je stigao za 2:09:55 što je skoro 5 minuta brže nego prošlogodišnji (2:14:17), ujedno je i postavio novi rekord staze. Dosadašnji rekord staze zagrebačkog maratona je držao Gadise Birhana Shumiea (2:13:10) iz 2015.

U ženskoj konkurenciji pobjednica je Kenijka Stellah Barsosio s rezultatom 2:30:15 te je također srušila rekord staze za 3 min. Dosadašnji rekord je držala također Barsosio s prošlogodišnjim rezultatom 2:33.46. Najbolja Hrvatica u maratonu je trećeplasirana Bojana Bjeljac s rezultatom 2:38.38.

O tome koliko su ovi rezultati izvrsni u svjetskim razmjerima, kao i o brzini staze zagrebačkog maratona najviše u prilog govori da se na jučerašnjem maratonu u Chicagu u muškoj kategoriji pobjedu odnio Amerikanac Galen Rupp s rezultatom 2:09:20, svega 30 sekundi brži od Biwota.

I u polumaratonu su ostvareni izvrsni rezultati. U muškoj konkurenciji pobjednik je Kenijac Joel Mayina Mwangin s rezultatom 1:02:09, dok je među ženama također pobjedu odnijela Kenijka Christine Moraa Oigo s rezultatom 1:11:57.

Uz brojne izvrsne rezultate i mnoštvo trkača na ovogodišnjem maratonu cjelokupnoj dobroj
atmosferi pridonijeli su i sugrađani koji su ove godine u najvećem broju dosad bodrili i navijali naše natjecatelje duž cijele trase.

atmosferi pridonijeli su i sugrađani koji su ove godine u najvećem broju dosad bodrili i navijali naše natjecatelje duž cijele trase.