DAN NEZAVISNOSTI: Državni vrh položio vijence na Mirogoju u čast svima koji su život dali za domovinu.

Na Dan nezavisnosti se odaje počast svima bez kojih težnja o samostalnoj Hrvatskoj ne bi bila ispunjena

8. listopada 1991. održan je tajni sastanak Hrvatskog sabora, te je proglašena neovisnost Republike Hrvatske, odnosno prekinute su sve veze s bivšom državom. Taj dan obilježava se kao Dan nezavisnosti, te se na taj način odaje počast svima bez kojih težnja o samostalnoj Hrvatskoj ne bi bila ispunjena.

– Okupili smo se na Mirogoju kako bi još jednom iskazali poštovanje prema državnom vrhu iz tog vremena, kao i svim braniteljima koju si dali svoj život za slobodu. Odluka od 8. listopada bila je operacionalizacija ranijih odluka, pa i one od 25. lipnja i Brijunskog moratorija. Nakon što je JNA raketiranjem Banskih dvora htjela likvidirati hrvatski državni vrh u tom trenutnu nikakvih dilema više nije bilo – prisjetio se premijer Andrej Plenković.

Predsjednik Sabora Goran Jandroković u povodu Dana nezavisnosti osvrnuo se i na nedavne komentare srpskog državnom vrha o krivici za Domovinski rat.

– Komentari koje ovih dana slušamo iz Beograda o građanskom ratu i podijeljenoj krivnji za nas jednostavno nisu prihvatljive. Mi smatramo da je Domovinski rat, a to je i povijesna činjenica, bio osloboditeljski, legalni i legitimni. Zahvalni smo predsjedniku Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima na tome što imamo svoju državu – odlučan je Jandroković.

Počast je došao odati i vrh Grada Zagreba, te je zagrebački gradonačelnik tom prilikom izrazio nezadovoljstvo trenutnim stanjem u državi.

– Imamo slobodnu, demokratsku i neovisnu Hrvatsku. Nažalost, nemamo gospodarski prosperitetnu zemlju. U Hrvatskoj nedostaje ljudi koji imaju više odlučnosti, koji imaju više razboritosti, te koji su spremni žrtvovati sebe i preuzeti rizik za odluke koje donose. Al prije svega Hrvatskoj fali zajedništvo – upozorio je Bandić.