Postavili baznu stanicu na krov zgrade na Jarunu, pa je kamuflirali u dimnjak

Suglasnost za postavljanje ove bazne stanice nisu dali svi suvlasnici, ali predstavnik stanara, zadužen za prikupljanje potpisa, otkriveno je kasnije, istovremeno je zaposlenik Hrvatskog Telekoma, pojašnjava zastupnik Renato Petek

Foto: Facebook / Zagreb bez zračenja

Krov zgrade u Ulici Bernarda Vukasa 5 – 15 na Jarunu na prvi pogled ne izgleda neuobičajeno. No, najviši dimnjak zapravo to nije, već je riječ o „zamaskiranoj“ baznoj stanici.

Foto: Facebook / Zagreb bez zračenja

– Kada sam prilazio zgradi, nisam primijetio gdje se nalazi antena sve dok mi stanari nisu pokazali fotografije samog postavljanja antene i kamuflažu iste – kazao je gradski zastupnik Renato Petek.

Naime, upravo je on na Aktualnom satu posljednje sjednice Gradske skupštine upozorio i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na ovaj problem.

– Suglasnost za postavljanje ove bazne stanice nisu dali svi suvlasnici, ali predstavnik stanara, zadužen za prikupljanje potpisa, otkriveno je kasnije, istovremeno je zaposlenik Hrvatskog Telekoma što znači da je došlo do neke vrste sukoba interesa – objašnjava Petek.

– Antena je 15 metara od osnovne škole i 200 metara od dječjeg vrtića što prema GUP-u ne bi trebalo biti moguće. Grad propisuje određena pravila, no zapravo je nemoćan jer bi inspekcija trebala izaći na teren – dodaje Petek.

Za ovaj, kao i cijeli niz drugih slučajeva nepropisnog postavljanja baznih stanica, bore se i predstavnici inicijative Zagreb bez zračenja.

– Vrijeme je da se propisi usklade s propisima u cijelom svijetu, da se kod postavljanja traži suglasnost lokalne zajednice i građevinska dozvola, te da se odrede udaljenosti od škola, vrtića i stambenih zona – poručuju.