Zagrebačka županija najuspješnija u Hrvatskoj

Dan Zagrebačke Županije

Autor: Stephanie Pojatina 7/17/2013 16:59

Svečanom sjednicom Županijske skupštine Zagrebačke županije, obilježen je Dan Zagrebačke županije koja službeno kao Comitatus Zagrebiensis postoji od 17. srpnja 1759. Svečanost je prigodnim govorom otvorio predsjednik županijske skupštine Dražen Bošnjaković, koji regionalnu različitost Zagrebačke županije smatra našim najvećim bogatstvom.

– Možemo biti ponosni na našu Županiju. Zlatni prsten oko Zagreba, prelijepi je prostor koje čine naše opčine i naši gradovi. Ja bih rekao, geografski gledajući, i različit. Od Poslavine do Turopolja, omeđeni rijekama, od naglaska do običaja, ta je različitost naše najveće bogatstvo. Tu imamo iznimno vrijedne i marljive ljude koje rade za dobrobit gradova i općina a kao rezultat, naša je županija među vodećima u Hrvatskoj. Na tu činjenicu smo ponosni, ali ona nas i obvezuje da i dalje za bolju budućnost vrijedno i marljivo radimo – naglasio je Bošnjaković u govoru.

Svečanosti je također prisustvovao Župan Stjepan Kožić, koji je, osim što je istaknuo uspješnost i ponos na Zagrebačku županiju, iskoristio priliku novinarima najaviti buduće planove Županije.

– Dvije najveće investicije su na prostoru Zagrebačke županije. Tu imamo pogon Plive i njezino proširenje za koju se izdvojilo 120 milijuna eura te izgradnja IKEA-e u koju je uloženo 100 milijuna eura. Iako nam gospodarstvo trenutno nije sjajno, vjerujem da će ove investicije biti zadovoljavajuće. Tu ima i drugih projekta na kojima radimo, poput izgradnje distribucijskih centra, zdravstvenog centra, novih asfaltiranja, vodovodne mreže i mnoge druge – istaknuo je Kožić.

Ove je godine nagradu Zagrebačke županije za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobio Ivan Kožar iz Ivanić-Grada, inače učenik Tehničke škole Ruđera Boškovića.

Povelju Zagrebačke županije dobili su : Dobrovoljno vatrogasno društvo Dugo Selo, redateljica Štefica Fanjek, poljoprivredni proizvođač Marijan Pavković, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Ivanić-Grad Ivan Pofuk i osnivačica Udruge “Igrišće” Nadica Bedek.

Nagrade za doprinos promocije županije u zemlji i svijetu dobili su : predsjednik Zajednice udruge umirovljenika Zagrebačke županije Rudolf Benček, dizajner Antonio Božić, Pliva Hrvatska d.o.o – Pogon Savski Marof te kulturno umjetničko društvo ‘Kupljenovo’.