Najvažnije teme – Rebalans i gradski prostori

Autor: Marija Pajić 7/17/2013 17:07

Odluka o prodaji gradskih prostora – napokon će ugledati svijetlo dana. Samim time na tržištu će se naći 6500 gradskih stanova i 3600 poslovnih prostora.

– Omogućimo ljudima da kupe stanove i žive dostojanstveno. Rješimo to i okrenimo stranicu. Idemo raditi svoj posao! Oprostite, ali moram se osvrnuti na to da smo u bivšoj Skupštini imali trećinu ljudi koja nema dana radnog staža i četvrtinu koja nije išla u školu već oko nje – komentirao je gradonačelnik Milan Bandić.

Na konferenciji za novinare, između ostalog, bilo je i govora o rebalansu proračuna. Naime, grad Zagreb je jedan od rijetkih kojemu se u ovo krizno vrijeme proračun iz godine u godinu povećava. To potvrđuje i poznata rejting agencija Moodys. Konkretno, sa 6 milijardi 670 milijuna proračun je narastao na 6 milijardi 755 milijuna kuna.

– Grad Zagreb je optimalno likvidan, ima manjak koji je nastao zbog promjene poreznog sustava 2007./2008. godine međutim Zagreb na svom računu ima sredstva od decentraliziranih funkcija koje nije knjižio i koja mu zakonski pirpadaju, a država to osporava – zaključio je pomoćnik pročelnika za financije Slavko Kojić.

I na tome ne kane stati. Već za slijedeću godinu u planu je rast prihoda od čak 250 do 400 milijuna kuna koji će se usmjeriti na sanaciju Holdinga – za sada najvećeg gradskog utega! Na kraju, postavlja se pitanje – što se čekalo do sad?

– Pa zato što nisam imao instrumente u rukama, a ni ovlasti. Sad kada sam preuzeo odgovornosti, mogu povlačiti poteze. Moramo reagirati ad hoc jer nemamo vremena – zaključio je gradonačelnik.