Zagrebačka žbica vozi se iz ljubavi

Autori: Margarita Weisz, FOTO: JabukaTv 10/25/2016 14:35

Šesnaestu godinu zaredom Zagreb i čitava Europa u sklopu Europskog tjedna mobilnosti obilježavaju Dan bez automobila s ciljem promicanja tolerancije i prometne kulture svih sudionika u prometu. U sklopu projekta taj se dan vozi i poznata Zagrebačka žbica.

Biciklistička vožnja gradom, tradicionalna Zagrebačka žbica, označila je kraj još jednog Europskog tjedna mobilnosti.

– Ovo nije ni utrka ni biciklijada, ovo vozimo jer volimo. Svi koji se inače voze biciklom kroz grad voze Zagrebačku žbicu – objasnila je koordinatorica Europskog tjedna mobilnosti Darinka Jug.

Zagrebačka žbica održava se svake godine 22. rujna. Vožnja biciklima kroz šire središte grada kreće sa Cvjetnog trga, a završava na Trnjanskom nasipu.

Po prvi puta u vožnju gradom uključila se policija i komunalni redari, ali tu su i oni koji bicikl voze otkad znaju za sebe.

– Imam 78 godina, a bicikl vozim više od 60 godina. Pridružila sam se Zagrebačkoj žbici jer volim bicikle i to me drži, zdrava sam i ne moram ići doktoru – rekla je gospođa Marica sudionica Zagrebačke žbice dok je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić dodao kako ima jako malo slobodnog vremena, ali se uvijek nađe za slobodnu aktivnost.

– Ako ništa drugo napravim đir po mojoj Pešćenici. Važno je baviti se nekom aktivnošću, najgore je ležati – savjetuje Bandić.

Broj biciklista na zagrebačkim ulicama se povećava, Vukovarskom dnevno prođe i 3 tisuće biciklista. Ipak, podaci variraju ovisno o vremenskoj prognozi.

– Ako već percipiramo sjeverne zemlje kao uzor u biciklističkoj infrastrukturi, možemo i u vožnji. Naime, tamo se vozi i na minus 20, stvar je samo u edukaciji i dobroj opremi. Bicikl je prijevozno sredstvo koje možemo voziti u svim vremenskim uvjetima – zaključila je Darinka Jug.