Moždani udar događa se svakodnevno, ne ignorirajte simptome

Autori: Margarita Weisz, FOTO: Jabuka Tv 10/25/2016 14:36

U posljednih 20 godina bolest zbog koje je u svijetu ostalo najviše trajnih invalida je moždani udar. Prepoznati prve simptome i reagirati unutar prvih šest sati je najvažnije.

– Na nivou Europe oko 600 tisuća bolesnika umire, a oko 600 tisuća ih ostaje trajni invalidi. Ukupno oko milijun i 800 ljudi svake godine dobije moždani udar – istaknuo je ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba Dubravko Huljev.

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, ali nikada ne smijemo ignorirati znakove koji ukazuju da nešto nije uredu.

– Ruka nije simetrična, ona pada, također, asimetrija lica, prestanak funkcije govora, čovjek nema riječi koju želi izgovoriti. Drugim riječima, to su simptomi koji se pojavljuju tijekom pet minuta, 15 ili 20 minuta pa osciliraju. Tada je važno reagirati, nazvati 112, netko od dispečera će prepoznati da se radi o moždanom udaru – objašnjava predstavnik Zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Zagreb Marko Radoš.

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić prisjetio se svojih teških trenutaka kada je doživio moždani udar.

– Mene je klepilo u 23 sata, a ja sam radio do pola četiri, presvukao se dva puta jer sam se preznojavao. Kada sam došao doma počelo me gušiti, tada su me odveli u bolnicu. Bio sam deset dana u komi, nisam mogao hodati ni govoriti, smršavio sam 28 kila. Hvala Bogu, danas hodam. Prepoznavanje je jako važno, ali i u najkraćem mogućem roku doći do bolnice – napominje Bandić.

Nažalost, mnogi drugi nisu te sreće. Osim patnje kroz koju prolazi osoba koja je doživjela moždani udar, ali i čitava obitelj, udarac je to i na čitavu društvenu zajednicu.

Završni i najvažniji korak je dolazak pacijenta na vrijeme. U tome bi trebala pomoći javnozdravstvena akcija Grada Zagreba pod nazivom ‘Prepoznaj moždani udar’.

– Radit ćemo na razne načine, od edukacije zdravstvenih djelatnika, preko tečajeva za specijaliste, medicinske sestre i tehničare. Imat ćemo i edukativni spot koji ćemo prikazivati na lokalnim medijima – zaključila je pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum.