Zagrebačka katedrala prve će vjernike primiti oko Božića

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišli su zagrebačku katedralu na kojoj je u tijeku konstrukcijska obnova i sanacija. Prije toga, obišli su jedan od najstarijih franjevačkih samostana u Hrvatskoj, svetog Franje Asiškog na Kaptolu, te nadbiskupski dvor na kojima je također u tijeku obnova.

– Danas smo obišli neka od naših najvećih gradilišta u Gradu Zagrebu koji se obnavljaju sredstvima Fonda solidarnosti putem Ministarstva kulture i medija. Samo na području Grada Zagreba putem Ministarstva obnavlja se 117 zgrada, i svjetovnih, kulturne namjene, državne imovine i vjerskih zajednica ukupne vrijednosti oko 400 milijuna eura, govorimo samo o konstrukcijskoj obnovi, s tim da su ova tri gradilišta koja smo obišli danas, katedrala, nadbiskupski dvor i franjevački samostan su pojedinačno među najvećim projektima i samo ova tri gradilišta će apsorbirati do kraja Fonda solidarnosti 65 milijuna eura, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Radi se o monumentalnim građevinama koje predstavljaju iznimno značajnu baštinu hrvatskom naredu, bilo je nužno uložiti u njihovu obnovu…

– Ukupno, za područje zagrebačkog i petrinjskog potresa, iz Fonda solidarnosti Europske unije osigurano 1,3 milijarde eura. Ta su sredstva isključivo namijenja za konstrukcijsku obnovu zgrada javne namjene i javne prometne i komunalne infrastrukture. Naš rok je do 30. lipnja, do kada ta sredstva trebamo u potpunosti iskoristiti. S današnjim danom smo došli na 773 milijuna eura ukupne iskoristivosti, nadam se da ćemo do kraja lipnja, do kada je rok predviđen, ta sredstva i iskoristiti, rekao je Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ni jedna europska metropola nije doživjela takav potres kao Zagreb, u rekordnom roku ćemo konstrukcijski obnoviti najvrijednije zgrade, zaključio je Bačić. Zadovoljan dosad obnovljenim je Dražen Kutleša, zagrebački nadbiskup…

– Ovo je, kako su mi rekli, prva faza prve etape, a toga još ima dosta, oni koji se razumiju u građevinu znaju što to znači, volio bih da se nastavi. Ovo su objekti koji služe općem dobru, koji su sagrađeni prije više od 100 godina. Ti objekti, koji su ne samo za molitvene, nego i kulturne svrhe ove države.

Na obnovi katedrale sudjeluje preko sto vrhunskih projektanata, na čelu s Građevinskim fakultetu u Zagrebu, koji radi jedan od najsloženijih poslova u svijetu…

– Ponosni smo što smo uspjeli okupiti hrvatske stručnjake. Imamo konzultante u Švicarskoj, Portugalu i Americi, ali ponosno smo što su domaći stručnjaci angažirani na ovom zahtjevnom projektu. Kao što smo već ranije rekli, prvenstveni cilj je osigurati katedralu od nekontroliranog urušavanja. Katedrala je u izrazito kritičnom stanju, imali smo sreću da nije došlo do njenog urušavanja. Da nam se dogodio potres intenziteta Petrinje u Zagrebu, naši proračunski modeli pokazuju da bi se urušio najveći dio svodova i tornjevi. Imali smo sreću da smo uspjeli sačuvati katedralu. Ona će ostati u izvornom obliku, dobit će ojačanja koja neće biti vidljiva, rekao je Mario Todorić, jedan od projektanata zagrebačke katedrale.

Zagrebačka katedrala će prve vjernike primiti već za Božić, u početku u smanjenom obujmu, do završetka njene obnove.