U Gradskoj skupštini otvorena izložba Dimitrija Popovića “Čudotvorac Cetinjski i Kralj”

U Galeriji Kristofora Stankovića, u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, otvorena je izložba grafičkih mapa Dimitrija Popovića, “Čudotvorac Cetinjski i Kralj”. Mape su posvećene crnogorskim ličnostima koje su svojim djeljovanjem ostavile dubok trag u povijesti…

– Jedna mapa posvećena je Petru Prvom Petroviću Njegošu koji je bio utemeljitelj države, koji je, uz reforme koje je provodio, bio autoritet kojim je vladao. Još za života je stekao status sveca, koji govori o njegovoj moći, to se odražava na karakter kompozicija, gdje sam koristio dva lika koja su duplicirana. Želio sam te portrete Petra I., znamo samo za dva, s krunom i potret na platnu, sam kontekstualizirao na način da uz portretske karakteristike se na i na drugi način simbolično projecira i to doba, to vrijeme, rekao je Dimitrije Popović, autor izložbe.

S druge strane galerije nalazi se grafička mapa posvećena Kralju Nikoli, zadnjem suverenom vladaru iz dinastije Petrović…

– To je moderno doba, kraj 19. i početak 20. stoljeća, jedna tragična ličnost, koja je modernizirala Crnu Goru, bio je čovjek ispred svog vremena, ali je spletom okolnosti izgubio državu, bio je u egzilu gdje je i umro. Ta tema i karakter ličnosti utjecali su na karakter kompozicija. U tom smislu to moderno dobar i izazovi s kojima se kroz povijest suočavao su projecirani u smislu simbolike u okviru grafičkih kompozicija.

Izložba je omaž koji govori o očuvanju tradicije, zaključio je autor. Ona je sastavni programske aktivnosti nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatska, njome se slave važne ličnosti crnogorske povijesti..

– Ove dvije grafičke mape, svetac i kralj, su posvećene dvojici značajnih pojedinaca, bitnih za razvoj Crne gore, i za utemeljenje države. Grafičke mape su rađene u limitiranom broju od 100 komada, svaka stranica je numerirana i originalno potpisana od strane Dimitrija Popovića, on je nositelj cijele aktivnosti.

U ime Zagrebačke županije otvorenju izložbe prisustvovala je Martina Glasnović, predsjednica Županijske skupštine

– Zagrebačka županija je ponosna što, među ostalima, ima odličnu suradnju s crnogorskom nacionalno manjinom, na području zagrebačke županije, koji imaju izvrsnu suradnju s crnogorskom nacionalnom manjinom u Gradu Zagreba, ali i s njihovom nacionalnom udrugom. Ovo je jedna u nizu izložbi, na vrlo visokom kulturnom i intelektualnom nivou, na koje se županija rado odaziva i podržava, te vjerujemo da ovi programi koje županija financira, da će i u budućnosti potvrda naše dobre suradnje

Kultura je izuzetno važna za županiju, rekla je Glasnović…

– Zagrebačka županija izdvaja za kulturu kroz niz programa. Udruge i neprofitne organizacije mogu se javiti i javljaju se na programe javnih potreba u kulturi, ali sada je otvoren i natječaj stručne službe župana, na koje se mogu javiti udruge koje se nisu stigle javiti ili imaju kvalitetne programe u manjem obliku, koji je otvoren do kraja ove godine, završava u studenom ili do iskorištenja sredstava, pa pozivam sve koji imaju kulturne programa, još se stignete javiti na natječaj.

Izložba je otvorena do 15. svibnja, a ulaz je slobodan.

ČLANAK JE PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM