Zagreb proširuje tramvajsku mrežu nakon puna dva desetljeća

Početak radova planira se krajem ljeta, uz očekivano trajanje od 12 mjeseci.

Foto: Zagrebancija.com

Grad Zagreb objavio je natječaj za odabir izvođača radova za izgradnju tramvajske pruge u sklopu projekta izgradnje i rekonstrukcije Sarajevske ulice – stoji u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama Grada Zagreba.

Natječaj je objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave, s rokom za dostavu ponuda do 7. lipnja 2024. godine.

Kako stoji u priopćenju, planirani zahvat obuhvaća izgradnju tramvajske pruge u dužini od 2,25 km od Avenije Dubrovnik do Ranžirnog kolodvora, s četiri tramvajska stajališta te okretištem i objektom ZET-a na jugu kod Ranžirnog kolodvora. Također, za potrebe moguće buduće izgradnje dionice tramvajske pruge u Vatikanskoj ulici, projektom su predviđene skretnice u zoni križanja s Vatikanskom ulicom.

– Ovo je prvo proširenje tramvajske mreže u Zagrebu nakon 20 godina i početak ostvarenja još jednog od naših strateških projekata. Ovim važnim zahvatom otvara se novi južni ulaz u grad, a u tramvajsku mrežu povezat će se naselja istočnog dijela Novog Zagreba – podsjetio je gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Radovi na izgradnji tramvajske pruge će se izvoditi istovremeno s izgradnjom Sarajevske ulice s dva kolnika te pješačko-biciklističkim stazama s obje strane. Uz pretpostavku uspješnog natječaja za izbor izvođača, početak radova planira se krajem ljeta, uz očekivano trajanje od 12 mjeseci. Procijenjena vrijednost radova izgradnje Sarajevske ceste s komunalnom infrastrukturom i tramvajskom prugom iznosi 25 milijuna eura.