Zagreb dobio Muzej kravate!

Glavna misao vodilja pri osnivanju Muzeja bila je zaštititi hrvatsku baštinu.

FOTO: Zagrebancija.com

Znate li za priču da su prve kravate izrađivale djevojke i žene za svoje muškarce koji su iz Hrvatske odlazili u tridesetogodišnji rat pretkazujući im tako sreću i siguran povratak kući. Ako ne znate, vrijeme je da naučite jer je Zagreb napokon dobio Muzej kravate! U Tomićevoj ulici na kućnom broju 5 dom su pronašle kravate koje prati priča o njihovom podrijetlu.

FOTO: Zagrebancija.com

– Mi smo tu vidjeli jedan ogroman potencijal da imamo nasljeđe za koje cijeli svijet zna, a ipak unatoč trudu, prosječan turist može ući ovdje i naučiti nešto o kravati. Postaviti ovaj muzej nije bilo jednostavno, jer kravata je nešto za što svi znaju, što svi imaju. Nemate doma Mona Lisu pa odete u muzej, nemate neandertalca pa odete u muzej, kravatu imaju svi. Najveći izazov je bio napraviti ovo zabavno i interaktivno da ljudi ovdje provedu pola sata i da izađu pametniji. Cilj ovog muzeja je da nakon nekih 30-35 minuta kroz 12 minuta filma netko izađe sretniji i pametniji i priča o ovome kao o jednoj od ljepših stvari koja mu se dogodila u Zagrebu – rekao je Igor Mladinović, suosnivač i direktor muzeja Cravaticum.

FOTO: Zagrebancija.com

Glavna misao vodilja pri osnivanju Muzeja bila je zaštititi hrvatsku baštinu.

– Jednostavno je nedopustivo da turist hoda ulicama Zagreba i da nije svjestan činjenice da je kravata naša i to je upravo misija ovog muzeja da širi tu vijest, ali i da zaštiti tu vrijednu baštinu – dodao je Darko Dovedan, kustos muzeja.

FOTO: Zagrebancija.com

A koliko je to bitno zna i prvi čovjek države koji je odlučio podijeliti svoje prvo iskustvo s vezanjem kravate.

FOTO: Zagrebancija.com

– Ja sam prvu kravatu zavezao u najosnovniji čvor kojeg se držim i dan danas, negdje u prosincu 1980. godine na školskoj proslavi. Mi klipani natjecali smo se tko će stati u očev sako, u kravate – čije uzorke slabije pamtim, ali znam da je na njoj pisalo Emina. Emina je bila prva krojačnica kravata i jedina radnja kravata u Hrvatskoj. Imala je ovdje u Radićevoj ulici mali obrt i proizvodili su bezbrojne uzorke desetljećima prije Croate. U Jugoslaviji nije bilo svilenih već sintetičkih kravata, ali to se nije baš ni vidjelo. To sam preživio, nisam se zagutio s tom kravatom i nakon toga sam je malo nosio dok nisam počeo raditi – opisao je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.

FOTO: Zagrebancija.com

Zanimljivo je i to da je predsjednik ostavio jednu svoju kravatu u muzeju čime je dodatno obogatio muzejsku građu.

FOTO: Zagrebancija.com

Ako želite naučiti vezati kravatu na različite načine, učiti o njezinoj povijesti ili jednostavno doznati zanimljivosti poput one da je najskuplja kravata dosad izrađena stajala 220 tisuća dolara, da Amerikanci godišnje potroše oko milijardu dolara na kravate, da postoji jedina kravata na svijetu otporna na metke, zaputite se u novotovoreni Muzej kravate. Imat ćete prilike vidjeti i kukuljice dudovih svilaca i svilenu nit ispod mikroskopa, a moći ćete preko 3D izloška konjanika “zakoračiti” u 17. stoljeće.

FOTO: Zagrebancija.com

Također, svoju viziju kravate iz budućnosti tamo je predstavio i modni dizajner Juraj Zigman.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA