Vis-à-Vis 200 – Arheološka baština grada Visa u Klovićevim dvorima

Split i Zagreb bliži su no ikad; naime, u zagrebačkoj galeriji Klovićevi dvori netom se otvorila jedna suštinski dalmatinska izložba, čiji eksponati dolaze izravno iz arhiva Arheološkog muzeja u Splitu.

Koordinatorica i jedna od kustosica izložbe, a inače viša kustosica grčko-helenističke zbirke splitskog Arheološkog muzeja, Jelena Jovanović, predstavila nam je Vis-à-Vis 200 – Arheološku baštinu grada Visa: – Ovo je retrospektivna, obljetnička i svečana izložba koja je nastala u prigodi impresivne dvjestote obljetnice osnutka Arheološkog muzeja u Splitu kao najstarije muzejske institucije ne samo u Republici Hrvatskoj, već i na prostoru cijele jugoistočne Europe.

– Tom smo prigodom po prvi puta prikupili preko 750 raznorodnih eksponata, istaknula je Jelena Jovanović. – I sve to od prapovijesti, pa do razvijenog srednjeg vijeka. Svi su oni prikupljeni na području otoka Visa. S time na umu, kao nositelji izložbe, u fokus smo stavili jedan od naših najznačajnijih arheoloških lokaliteta, antičku Issu, jedan od dva grčka grada, točnije polisa, koji su osnovani na području Hrvatske. Drugi je grad Pharos. Kasnije je to bio grad rimskih građana, a razvijao se i u srednjem vijeku.

S ovom su izložbom tako posjetiteljima ponudili jedan poprilično širok kronološki okvir, nastavlja kustosica. – Prezentirali smo one prve dokaze postojanja čovjeka na otoku stare šest tisuća godina. Pa sve do, recimo, sitnih elemenata pokojnikove nošnje iz grobova iz petnaestog stoljeća.

O toj vrtoglavo bogatoj povijesti Visa kustosica nam je održala i kratko predavanje: – Vis je postao polis tijekom četvrtog stoljeća prije Krista, kada Grci iz Sirakuze, kako to čitamo iz antičkih izvora, dolaze i tamo osnivaju svoj grad. Sve ono što Grci donose i što su utkali u tekovine zapadne moderne civilizacije, a to su pismenost, novčarstvo, urbanistički raspored, razvoj arhitekture, umjetnost i književnost, sve to zapravo počinje u i dolazi od Isse i Pharosa.

Issa je tako bila iznimno važan i bogat grad, osobito tijekom helenizma, naglašava kustosica Jovanović. To će posjetitelj i osjetiti kad među eksponatima vidi prekrasne vaze raznih veličina i stilova koje su se tradicionalno prilagale u grobove. – Isto tako, primijetit ćete monumentalne rimske carske skulpture koje su upravo, za potrebe ove izložbe, po prvi puta, nakon višegodišnjih konzervatorsko-restauratorskih procesa zapravo predstavljene javnosti. One nam pokazuju kako je i u rimsko doba Issa ostala jednako važan grad, a osobito za povijest jadranskih Grka.

Kako je eksponata čak 750, za očekivati je da su svi različite prirode, pa smo od kustosice dobili i kratak presjek svega onoga što nas čeka u Klovićevim dvorima: – Sve od sitnih keramičkih ulomaka starih šest tisuća godina, do preko 250 primjeraka različitog novca, uključujući prvi kovani novac Isse, ali i valute drugih gradova, rimskog republikanskog, rimskog carskog i bizantskog novca. Predivne vaze, potpuno očuvane, i to jer su pronađene u grobovima Isejaca. Kipovi u nadnaravnoj veličini koji su krasili javni prostor Isse.

Jelena Jovanović izrazila je i zadovoljstvo činjenicom da kustoski tim ovom prilikom zagrebačkoj publici predstavlja kompletan fundus svoje izložbe. Njihov je rad trajao pune četiri godine, kako u pripremnoj, tako i u postprodukcijskoj fazi. Smatraju ovo i izvrsnom najavom ovogodišnje turističke sezone, kao i poticajem za sve one koji nikad nisu posjetili Vis da taj magičan otok vide i iz prve ruke.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA