Ovog vikenda na zagrebačkom hipodromu održat će se memorijalni turnir “Leopard” u preponskom i dresurnom jahanju

Ljubitelje životinja i sporta, avanturiste i sve ljude željne novih iskustava ovog vikenda na zagrebačkom hipodromu očekuje jedno doista posebno, za mnoge konjare iznimno važno natjecanje.

Održava se memorijalni turnir ” Leopard” kao sjećanje na brigadira Žarka Pešu, koji je od 1993. do 2003. godine upravljao zagrebačkim hipodromom, odnosno Konjičkim društvom Zagreb. O veličini njegovog doprinosa najbolje će vam reći činjenica da je hipodrom kakvog vidite danas, nastao upravo za vrijeme njegovog angažmana.

U Domovinskom ratu Žarko Peša “Leopard” bio je ratni zapovjednik Sunje, jedan od heroja Domovinskog rata koji je sa svojim suborcima uspješno obranio spomenuti gradić na Banovini. Nikad osvojen, a po razaranjima, žrtvi i hrabrosti prozvan je i “Malim Vukovarom.” 20. svibnja, 2023. godine, tri godine nakon Pešinog odlaska, sjećamo ga se i kao direktora zagrebačkog hipodroma.

Brigadir Peša bio je čovjek koji je spajao ljude i konjičke klubove, što je za vrijeme njegovog mandata bilo jako primjetno – istaknuo je predsjednik kluba Konjičko društvo Zagreb i organizator natjecanja Marko Ulaga kojeg za ta vremena vežu samo lijepa sjećanja.

Na natjecanju će se održati dvije olimpijske discipline sportova, koje su ujedno i najzastupljenije u Hrvatskoj, a radi se o preponskom i dresurnom jahanju. Ono što je posebno uzbudljivo je posljednja utakmica natjecanja, utakmica takozvane “rastuće poteškoće” u kojoj će najbolji natjecateljski parovi dokazati svu snagu i zajedništvo konja i jahača te pokušati probiti sve mentalne i fizičke barijere preskakavši nezamislivo visoke prepreke.

Odaziv natjecatelja je i više nego dobar uzevši u obzir obilne kiše koje su zadesile Hrvatsku posljednjih dana. Zagrebački hipodrom ima tu  “nesreću” da ne može podnijeti veliku količinu kiše, što je nažalost dovelo i do odustajanja jednog dijela natjecatelja.

Inače, zagrebački hipodrom najveći je u regiji, a izrazito se ponosi svojom lokacijom koja je smještena u gotovo samom centru grada. Nažalost, kako ističe naš sugovornik da se od 2003. godine u objekt hipodroma nije uložilo ništa. Financiraju se od sponzora i donacija, a kada bi grad konkretno realizirao ono na što se već godinama apelira, ovaj centar bez sumnje bio bi među najboljima u Europi.

Imamo problem što više nemamo samostalnost koju smo imali prije. Hipodrom Zagreb je 1948. do 2003. bio samostalan. Njime je upravljalo Konjičko društvo Zagreb, ali onda se od 2003. dogodio niz događaja koji nažalost, nisu bili najsretnije rješenje u odnosu na vrijeme prije. Današnji zagrebački hipodrom je u stanju takvom kakvom je, jer je dio sustava u kojemu mi ne možemo doći ni do čega – ističe Ulaga koji smatra da interesa za ovaj sport ne manjka, međutim kapaciteti i financije ne dozvoljavaju im napredak.

U slučaju kiše, natjecanje će se održati po planu, kako ističe Ulaga jer ju obje discipline mogu podnijeti. Stoga otiđite na ovaj memorijalni turnir, podržite natjecatelje, podržite ljude koji unatoč borbi s birokracijom, institucijama i neulaganjiima, održavaju hipodrom jer vjeruju u njegov potencijal i čuvaju ga za buduće generacije. Natjecanje obje disciplina počinje u 9 sati, a ulaz je za sve potpuno besplatan.