Veterinari podržali kampanju za zabranu držanja pasa na lancu

Peticija je dio nacionalne kampanje „Za Hrvatsku bez pasa na lancu”, koju su pokrenuli Sklonište Prijatelji Čakovec, udruga Prijatelji životinja i Udruga Pobjede te više od 50 članica Mreže za zaštitu životinja, uz podršku drugih udruga i institucija.

FOTO: Press materijal

Otkad je 26. veljače 2021. pokrenuta peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu, do danas ju je potpisalo više od 40 000 ljudi, a potpisi pristižu i dalje, stoji u objavi Mreže za zaštitu životinja.

Potpora Kampanji, kako je objavljeno, pristigla je i od najvažnijih strukovnih udruga doktora veterinarske medicine – Hrvatske veterinarske komore i Odjela veterinara male prakse Hrvatske te mnogih privatnih veterinarskih praksi.

„Hrvatska veterinarska komora, kao strukovna udruga doktora veterinarske medicine, podržava navedenu nacionalnu kampanju te smo mišljenja da će njena konačna realizacija doprinijeti povećanju standarda zaštite i dobrobiti životinja u Republici Hrvatskoj”, rekao je Ivan Zemljak, predsjednik Hrvatske veterinarske komore.

FOTO: Press materijal

Tatjana Zajec iz Odjela veterinara male prakse Hrvatske istaknula je da su psi prirodno društvena bića koja trebaju društvo ljudi, ali i drugih životinja.

„Često zatvaranje ili dugotrajno držanje na lancu mogu nanijeti ozbiljnu štetu njihovoj fizičkoj i psihološkoj dobrobiti. Inače prijateljski raspoložen i poslušan pas, ako ga se neprestano drži na lancu ili na bilo koji način intenzivno ograničava, postaje neurotičan, nesretan, tjeskoban i često agresivan.”

FOTO: Press materijal

„Neprestano vezani psi podnose fizičku bol kao rezultat kontinuiranog vezivanja. Vrat im bude bolan, a veterinari često svjedoče vrlo bolnim ranama od lanca uraslog u kožu. Ne mogu se braniti od drugih životinja jednako kao i od ljudi te su osjetljivi na ugrize insekata, na parazite, napade drugih pasa i vrlo se lako mogu udaviti skokom preko ograde ili zbog zaplitanja lanca”, upozorila je Lea Kreszinger.

FOTO: Press materijal

Mnogi veterinari svjedočili su strahovitoj patnji, pa i teškim ranama pasa na lancu.

„Vidio sam slučajeve rana od lanca gdje je koža ponovno zarasla preko lanca. To je strašno te izuzetno teško za operirati jer morate rekonstruirati kompletnu kožu vrata psa”, rekao je Branimir Rebselj.

Iz udruga javljaju da su poslale i dopis Vladi o pokretanju kampanje i peticije, sa zamolbom za hitnom izmjenom Zakona o zaštiti životinja te očekuju pozitivan odgovor.

Stoga još jednom pozivaju sve da se pridruže i posjete www.zabranimolanac.net potpisujući peticiju i dijeleći informaciju na društvenim mrežama s porukama: #ZabranimoLanac, #ZaHrvatskuBezPasaNaLancu, #TrebaZnatiPrerezati #SramotnoZaHrvatsku.