[VIDEO] NOVI “ENTUZIJAST” NA ELEKTRIČNOM ROMOBILU: “Ovo je krajnje pogibeljno ponašanje, trebalo bi mu oduzeti vozilo!”

Komentar na snimku nastalu 8. ožujka zatražili smo i od prometnog stručnjaka Željka Marušića koji ovakvo ponašanje naziva krajnje neodgovornim. 

FOTO: Screenshot

Prije više od mjesec dana sve nas je šokirala snimka vozača električnog romobila koji je Slavonskom avenijom, jednom od najprometnijih cesta u Zagrebu, jurio 70 km/h. Nažalost, čini se kako je takvo neodgovorno ponašanje postala svakodnevica na zagrebačkim prometnicama. Naime, sličnu nam je snimku, ovog puta sa Zrinjevca, poslao naš vjerni čitatelj uz komentar:

“Do kada se misli tolerirati ovakvo ponašanje u prometu? Dok netko ne strada ili?”

Komentar na snimku nastalu 8. ožujka zatražili smo i od prometnog stručnjaka Željka Marušića koji ovakvo ponašanje naziva krajnje neodgovornim.

“Ovo je pogibeljno za osobu na romobilu, ali i za ostale sudionike u prometu. Način vožnje je potpuno neusklađen s prometnim propisima i s dinamičnim karakteristikama vozila. Romobili su nestabilni pri tim brzinama i lako se gubi kontrola nad njima što može završiti pogibeljno za osobu na romobilu ili pak pješaka, dijete, biciklista itd. Ovo je krajnje neprihvatljivo ponašanje u prometu. Smatram da je odgovornost na policiji koja bi ovakve pothvate trebala više kontrolirati i sankcionirati”, istaknuo je Marušić i podsjetio kako električni romobili biciklističkim stazama smiju voziti brzinom do 25 km/h, dok na nogostupima ne bi se smjeli prelaziti više od 10 km/h.

“Ova je vožnja primjer višestrukog kršenja prometnih propisa. Dakle, imamo vožnju u suprotnom smjeru, vožnju po kolniku koja im nije dopuštena i uz sve to prebrzu vožnju. Trebalo bi urediti Zakon o sigurnosti cestovnog prometa, jer ovo spada u prekršajnu odgovornost za osobe koje nemaju vozačku dozvolu. Vozači električnog romobila su u istom tretmanu kao pješaci. Za ovo bi vozaču trebalo oduzeti romobil i kazniti ga novčanom kaznom”, smatra prometni stručnjak.

“Nažalost, videonadzor ovdje ne može učiniti puno toga jer je teško identificirati počinitelja. Ovdje bi policija trebala biti revnija, ali i prometni redari koji bi ju trebali alarmirati”, poručio je Marušić.