Veliki Kosorov politički poraz zbog privatnog rata

Autor: Sanjin Španović 3/27/2015 11:04

Grad Zagreb treba imati samostalni Ured za kulturu. Uostalom, imao ga je do 2005. godine i funkcionirao je vrlo dobro. No, Ured za kulturu ne treba stvarati zbog osobnog sukoba između predsjednika Skupštine Darinka Kosora i pročelnika glomaznog Ureda za obrazovanje, kulturu i šport. I to je poanta svega.

Nikakvi potpisi koji su na stranicama gradskog HSLS-a, stranke Darinka Kosora, prezentirani kao inicijativa kulturnih udruga i djelatnika, a zapravo je tek Kosorova inicijativa kojom je htio učvrstiti prijedlog, ne mogu nikako zaobići činjenicu da je Kosor htio očitati lekciju Lovriću i, nakon što ga je dobio u slučaju Cibone gdje se sve i zaiskrilo, ponovno trijumfirati na njemu.

Daleko od toga da Lovrić nevinašce u cijeloj priči, no zbog sudskog spora dotičnog djelatnika sa zabranom obnašanja dužnosti i istodobno prve osobe iz sjene Udruge Klub Milana Bandića suzdržat ću se od daljnjih komentara do okončanja spora.

Grad Zagreb ima status županije i trećina proračuna otpada upravo na Ured za obrazovanje, kulturu i šport. A taj proračun je veći nego proračun preostala tri velika grada (Split, Rijeka i Osijek) zajedno.

Pa, na kraju zamislite da postoji ministarstvo obrazovanja, kulture i športa. Mislite li da bi jedan ministar to mogao kvalitetno voditi. Bez ikakvih previda tjedno.

Grad Zagreb ima sjajnu kulturnu ponudu koja ne smije stagnirati već nastaviti se oplemenjivati. Sigurno bi samostalni Ured za kulturu tome pomogao. Na kraju ne bi se u rebalansima uzimalo kulturi i davalo sportu.

U politici je tajming sve. Ovaj prijedlog odluke Kosor je najavljivao od prvog dana. I tek sada ga je stavio na stol zastupnicima.

U situaciji kada je grad u političkom, srećom ne i operativnom kaosu. I umjesto da uz potpise prezentira i financijski dio priče, te pojasni odluku, on je išao na silu samo zbog političkih obračuna. I to ne više samo s Ivicom Lovrićem.

To su shvatili i zastupnici HDZ-a, njegovog velikog koalicijskom brata na nacionalnoj razini koji su glasali protiv njegovog prijedloga. A na njihove je glasove Kosor tjednima računao prije nego na one Bernardića i njegovog kluba.

Dokaz je i tome da je tu inicijativu osim zagrebačkog HSLS-a primio zajednički predsjednik HSP AS Ivan Tepeš koji je na čelu Odbora za kulturu. Upravo je Tepeš u ime kluba HDZ-a i HSP-a AS najavio da će oni se prikloniti odluči kluba Milana Bandića.

Još jedan dokaz da je Kosor u silnoj želji za izglasavanjem pomiješao stranku i važno radno tijelo Skupštine.

Zbog svega ovog je Kosor pretrpio strašan politički poraz. Poraz koji će otvoriti nove Pandorine kutije u gradu. Nije nemoguće i onu o izboru novog predsjednika Skupštine.

Neću ovdje zazivati ideju o davanju mandata predsjednika Skupštine na stol zastupnicima, jer teško bi Kosor o tome razmislio, a kamoli i učinio preponosan koliko jest. Uostalom, da to i učini ostao bi bez političke pozornice sa samo onim plastičnim podestom na Zrinjevcu u središnjici HSLS-a.

Sam je išao u ovaj projekt, svjestan malih šansi i na kraju je poražen apsolutnom većinom. Sa SDP-om protiv kojih će se boriti na parlamentarnim, ali i na moguće prijevremenim lokalnim izborima. Osim ako….

U politici kod HSLS-a u zadnjih par godina samo mijena stalna jest. Srećom postoji arhiva.