Već treći dan traje štrajk radnika Čistoće

Već treći dan traje štrajk radnika Čistoće. Gradonačelnik Tomislav Tomašević tim je povodom održao izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je, među ostalima, rekao da je ova vlast, za razliku od prošle, poštovala i poštuje ugovor o radu. Samoinicijativno su, kaže gradonačelnik, inicirali pregovore sa sindikatima ne bi li se radnicima povećale plaće.

Podsjetimo, radnici Čistoće štrajkat će sve dok Uprava Zagrebačkog holdinga ne prihvati dodatno povećanje plaća kroz povećanje koeficijenata.


Gradonačelnik Tomašević smatra da su radnici Čistoće koji su ubacivali sav otpad u jednu kantu pravedno kažnjeni, no kazna otkazom je bila prevelika i gradska uprava ju je poništila, rekao je Tomašević te naveo kako su radnici uvjetovali upravo time da bi se vratili na posao. U međuvremenu su dodali 11 novih zahtjeva. Štrajk smatra nezakonitim jer ga radnici nisu prijavili. Pita se hoće li se istim scenarijem povesti i druge podružnice Holdinga, te najavio sankcije za radnike Čistoće u štrajku.

“Radnici nisu imali nikakvih prava jer se kolektivni ugovor nije na njih odnosio. Za razliku od prethodne vlasti mi smo agencijski rad ukinuli. Radnicima koji nisu imali radnička prava dali smo ugovor o radu. To je nova vlast, u odnosu na staru vlast. Sindikati kažu da se govori o višegodišnjem zanemarivanju. Mi smo na vlasti godinu i pol. Naši konkretni potezi bili su ukidanje agencijskog rada, poštovanje kolektivnih ugovora, povećanje materijalnih prava i dalje smo u postupku mirenja oko dodatnog povećanja plaća. Vodimo socijalni dijalog i onda nam se dogodi nenajavljeni i nezakoniti štrajk”, kazao je Tomašević.

Ako sindikati, kao što su tvrdili, nastave odbacivati povezanost sa štrajkom, onda nema smisla niti pregovarati s njima. Imao je poruku i za radnike u štrajku: Doista pozivam radnike da krenu s odvozom. “Uprava je spremna odmah prihvatiti 5 od 11 novih zahtjeva, a pregovarati u najkraćem roku 6 ostalih zahtjeva”, dodao je Tomašević.