Od srijede u Kinu Tuškanac retrospektiva Michaela Manna

U srijedu u Kinu Tuškanac počinje retrospektiva Michaela Manna. Gledat će se devet naslova američkog redatelja, scenarista i producenta koji je četiri puta nominiram za nagradu Oscar, i to za scenarij, režiju i producentski rad.

– Ona traje od srijede do ponedjeljka 30. siječnja i donosi devet najznačajnijih filmova tog redatelja počevši od njegovog posljednjeg filma Poroci Miamija, uključujući hitove kao što su Vrućina i brojni drugi – rekao nam je Marko Rojnić, voditelj Kina.

Kvalitetan program ne staje, već se nastavlja i u veljači:

– Nakon toga na redu je retrospektiva jednog od najznačajnijih suvremenih francuskih redatelja Gaspera Noaha, zastupnika tzv. novog francuskog ekstremizma, potom retrospektiva u sjećanje na nedavno preminulog hrvatskog redatelja Lukasa Nolu. Nakon toga donosimo dvije prilično zanimljive retrospektive za koje očekujemo izniman interes, a to je retrospektiva Terryja Gilliama i Monty Pytonovaca i nakon toga je retrospektiva češko-američkog redatelja Milaša Formana.

Kino Tuškanac ipak nije klasično kino, a Rojnić nam je otkrio po čemu se razlikuje od drugih:

– Kino Tuškanac je jedino kino u Gradu Zagrebu i RH koje je specijalistički posvećeno isključivo kinotečnih sadržaja iz povijesti svjetske filmske baštine i vrlo pažljivo selektiranog suvremenog filma. Drugim riječima, mi smo jedino kino koje za cijeli svoj repertoar osigurava inozemna prikazivačka prava, sami prevodimo i izrađujemo podnaslove, dobavljamo kopije i slično, rekao nam je Rojnić.

Osim brojnih inozemnih naslova, niti ljubitelji hrvatskog filma nisu zaboravljeni:
– Redovito prikazujemo nove hrvatske filmove koji su u distribuciji. Tako smo koncem prošle godine prikazali film “Sigurno mjesto” Jurja Lerotića, uskoro je na repertoaru film koji upravo kreće u distribuciju “Glava velike ribe” Arsena Uremovića