Već prvog dana na Animafestu filmovi od jutra

Spomenimo još film 'Volim te' Katy O'Connor

Autor:: M.G. / Animafest 6/1/2010 8:46

Bogat program 20. Animafesta koji ove godine broji čak 450 filmova krenut će i prije samog svečanog otvorenja koje je planirano za utorak, 31.svibnja u kinu Europa. Prvi festivalski tako počinje već u 10 sati ujutro u kinu Movieplex gdje su na rasporedu filmovi iz ‘Natjecanja za djecu’. Posljednja dječja animirana avantura prvog festivalskog dana na repertoaru je u 20 sati u Movieplexu, a dolazi u obliku šarmantnog lisca – riječ je o filmu ‘Fantastični gospodin Lisac’ u režiji Wesa Andersona, čiji će nam se glavni crtač knjige snimanja Christian De Vita pridružiti na festivalu.

Dječji filmovi od 10 do 18 sati svaki dan

-.-Davida O'Reilly-.-'Reci nešto, molim te' irskog autora Davida O'Reillyja predstavlja izuzetno originalno rješenje spoja eksperimenta i animacijeProgram u kinu Tuškanac počinje u 18 sati programom koji predstavlja lik i djelo jednog od ‘majstora animacije’, Jacquesa Drouina. Ovaj kanadski autor već 30 godina eksperimentira sa specifičnom, zahtjevnom i rijetko korištenom animacijskom tehnikom tzv. pinescreen animacije. U programu će biti prikazan film ‘Reljefi Jacquesa Drouina’, biografski dokumentarac te još dva filma iz Drouinova opusa koja na izuzetno kreativan način predstavljaju primjere animacijske tehnike igličastog ekrana. U 20 sati program u kinu Tuškanac nastavlja se retrospektivom Georgesa Schwizgebela, višestruko nagrađivanog redatelja niza animiranih filmova i jednog od najistaknutijih švicarskih umjetnika uopće.

U kinu Europa program započinje u 16 sati filmovima iz programa Velika panorama: od 12 filmskih naslova čak su tri hrvatska – ‘Guliver’ Zdenka Bašića, ‘Ništa ne traje vječno’ Darka Vučenika te ‘Format’ Darka Bakliže.

Nagrada za životno djelo Frédéricu Backu

-.-Animafest-.-U programu 'Majstori animacije' prikazat će se retrospektiva Frédérica Backa, dobitnika ovogodišnje Nagrade za životno djelo AnimafestaTijekom ceremonije otvorenja, koja počinje u 20 sati, bit će dodjeljeno i nekoliko nagrada. Onu za životno djelo ove je godine Vijeće Animafesta odlučilo dodijeliti međunarodno priznatom i renomiranom umjetniku, karikaturistu, učitelju i aktivistu Frédéricu Backu. Nagradu će u njegovo ime primiti Backov dugogodišnji bliski suradnik, producent Hubert Tuson. Pored te, bit će dodjeljene i Nagrada za poseban doprinos proučavanju animiranog filma, kao i nagrada Najboljoj školi animacije.

Nakon svečanog otvaranja, prikazat će se program ‘Animafest Special koji u samo 45 minuta kroz pet vrhunskih animiranih djela daje uvid u osnove animacijskih tehnika, ali i funkcionira kao minijaturni presjek ovogodišnjeg festivalskih programa: tu su filmovi triju ‘majstora animacije’, ‘Inspiracija’ Karela Zemana, ‘Krak!’ Frederica Backa te ‘Pejzažist’ Jacquesa Drouina; zatim uradak proizašao iz Aardmanova studija, ‘Životinjsko carstvo’ Nicka Parka, te konacno ‘Redovnik i riba’ Michaela Dudoka De Wita, film studija Folimage.

Od 22 sata na programu su najbolji od najboljih – prvi niz filmova iz Velikog natjecanja. Među osam potpuno različitih animiranih filmova izdvaja se ‘Tussilago’, zanimljiv animirani dokumentarac Šveđanina Jonasa Odella, ‘Reci nešto, molim te’ irskog autora Davida O’Reillyja, koji predstavlja izuzetno originalno rješenje spoja eksperimenta i animacije. Preporuka za potonji film zasigurno je i informacija da je osvojio nagradu Cartoon d’Or za najbolji europski animirani film 2009. Spomenimo još film ‘Volim te’ autorice Katy O’Connor, koja je kao glavna animatorica radila na dugometražnim filmovima ‘Scanner Darkly’ Richarda Linklatera i ‘Five Obstructions’ Larsa von Triera.