Kante za žvakaće i cigarete dolaze i u Zagreb?

Autor: Boris Cvetković 6/1/2010 8:41

Biogradski gradonačelnik Ivan Knez pročitao je u jednim novinama kako riješiti problem žvakaćih guma polijepljenih po gradskim ulicama. Rješenje se zove kanta za žvakaće gume i cigarete, a Knez je nakon razgovora sa izumiteljem Andrewom Farishom iz tvrtke Smart Streets naručio 40 komada.

-.-www.smartstreets.co.uk-.-Marko Melčić, direktor zagrebačke Čistoće, izjavio je da je upoznat sa novotarijom biogradskih kolega te da trenutno čekaju rezultate i iskustva iz prve takve kupovine na području Hrvatske.

– Svako korisno iskustvo treba iskoristiti i mi ćemo vidjeti kakvim će se pokazati investicija u Biogradu. Sve su gradske čistoće povezane i stvari, tj. rezultati se nakon nekog vremana vide. Za sada nam je proritet da cijeli grad dobije zelene kante, dok su kante za žvakanje i pušenje te razne muzičke želje tek u drugom planu. Ipak, više ćemo znati uskoro, kada dođu prva pozitivna ili negativna iskustva iz Biograda – objasnio je Melčić.  

Čiščenje centra Zagreba stoji 3 milijuna kuna

U prvoj pošiljci za Biograd stiglo je 20 kanti od lijevanog aluminija i nehrđajućeg čelika vrijednih oko 35 000 kuna, a kante su po gradu postavili djelatnici gradskog komunalnog poduzeća Bošana. Biograd je, inače do sada godišnje trošio preko 50 tisuća kuna na čišćenje kamenih pločnika od žvakaćih guma.

Zagreb iz proračuna svake godine izdvoji milijune kuna za uklanjanje žvakaćih s javnih površina u centru. Samo se uklanjanje vrši na dva načina, suhim ledom i parom. Suhi led ne oštećuje mramorne površine i asfaltne plohe te se koristi uglavnom na Trgu bana Jelačića. Drugi način je čišćenje parom, i on se najčešće primjenjuje na lokacijama oko Glavnog kolodvora zbog betonskih i kamenih ploča, na kojima nije toliko bitno hoće li ostati tragovi. Cjelokupno čišćenje užeg centra grada, tako košta oko tri milijuna kuna.

Kazna za bacanje žvakaćih guma iznosi od 700 do 1000 kuna, ali nitko iz gradskih službi se ne može sjetiti da je ona nekome zapravo i naplaćena.