Uz naš mentalitet brzo bi došlo do pucnjave u tramvajima

Autori: Leonarda Lujić, FOTO: Jabuka TV 11/23/2015 16:30

Dati oružje u ruke kontrolorima ZET-a, preagresivna je mjera, složni su građani. Podsjetimo, natpisi u medijima citiraju izjavu predsjednika Sindikata vozača i prometnih radnika Ante Jelića kako kontrolori zagrebačkog javnog prijevoza zbog čestih napada građana osjećaju nesigurnost i traže da ih prate zaštitari ili da sami nose oružje. 

– Ne znam da li bi to oružje bilo upotrebljeno, to ovisi o onome koji nosi oružje, ali oružje ipak stvara dojam zastrašivanja, mislim da bi na taj način ipak mogli olakšati situaciju onima koji su konstantno napadani – izjavio je jedan stariji sugrađanin. 

– Smatram da to nije dobra ideja, jer poznavajući naš mentalitet mislim da bi brzo u tramvajima došlo do pucnjave što nikome nije u cilju – protiv oružja je jedan student. 

– Mogu razumjeti zašto bi tražili oružje, ali mi se čini preagresivna mjera, jer bi mogli na grobljima gledati – poginuo, nije imao pokaz – složio se drugi mladić. 

Ovakva ideja apsurdna je i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću. 

– Nije dotuda došlo. Ja sam mislio da se nešto dogodilo, ne treba oružje, trebaju raditi svoj posao sukladno propisima grada. Oni su posebno educirani i ne može biti svatko kontrolor. Poseban odabir jamči i postupanje sa statusima i odlukama koje smo donijeli – izjavio je zagrebački gradonačelnik. 

Zagrebački gradonačelnik tvrdi kako je u Zagrebu većini stanovnika subvencioniran prijevoz stoga je mala mogućnost za incidente. Također, tvrdi da je Zagreb u odnosu na ostale metropole u Europi na donjoj ljestvici napada na kontrolore, no da će svakako s direktoricom ZET-a, Ljubom Žgelom, vidjeti što se još može učiniti za zaštitu kontrolora i vozača. I sam predsjednik Sindikata tvrdi kako je njegova izjava izvučena iz konteksta te da u mirnom društvu kakvo je Hrvatska nitko lud ovakvo što ne bi predložio. 

– Stav je da se povećaju ovlasti vozačima i kontrolorima karata tako da oni mogu zatražiti osobnu iskaznicu putnica i da ga mogu zadržati do dolaska policije. Kad sam ja spomenuo da je to položeni test zaštitara netko je to izvukao iz konteksta jer zaštitari imaju i druge ovlasti – objasnio je svoju izjavu Anto Jelić. 

O agresivnosti i ponašanju nekih pojedinaca nije ni potrebno govoriti, no demokracija i civilizirano društvo pružaju mnogo načina za zaštitu obavljanja bilo koje djelatnosti, bez upotrebe ikakvog oružja.