Ako se Most ne uruši, Bandić bi mogao završiti kao Mamić

Autori: Sanjin Španović, FOTO: Jabuka TV 11/23/2015 10:47

Nije lako promatrati ovih dana Milanu Bandiću događaje oko Zdravka Mamića, bio on njemu prijatelj ili ne.

Ako je po drugi puta izvršni predsjednik Dinama završio zbog akcije PN USKOK-a u prenoćištu Remetinec, tko kaže da to ne bi uskoro moglo zadesiti i počasnog predsjednika kluba. Pogotovo kada se s njegovim imenom spekuliralo kao idućim u akciji DORH-a, i to par dana prije nego je ipak povratak u pravosudni Big Brother zaslužio čovjek kojem je upravo Bandić financijski izdašno pomagao gradskim novcem pravdajući obiteljski lopovluk u nogometu nekim javnim interesom grada.

Ne znam razmišlja li sada Bandić vodi li trag nekog javnog novca oko Dinama do njega, a zanimljivo je pitanje koliko je tog javnog novca zamračeno transakcijama preko off shore tvrtki u razne ženske torbice. Sigurno je ipak da se gradonačelnik pribojava da Cvitan i njegovi ljudi ne krenu opet na njega.

Da ohrabreni ovom odlično i detaljno odrađenom akcijom pokažu da nisu kiksali ni u prijašnjoj akciji protiv Bandića i njegovih kompanjona. Da tako javnosti pokažu kako su kadri jednu od brojnih velikih Bandićevih afera detaljno analizirati i raskrinkati kao ovu aktualnu koja otvara oči i onim koji su do jučer slijepo pratili i štovali Zdravka Mamića kao nekog uspješnog biznismena, a ne kralja obiteljskog nepotizma i lopovluka u sportu.

Zato Bandić pozorno prati kako se razvija priča oko Mosta i budućnosti tog projekta. Njemu homogeni Most Bože Petrova koji ostaje na okupu nimalo ne paše. Takav Most, bez obzira priklonio se on HDZ-u ili SDP-u, s manjincima ostavlja Bandića definitivno u oporbi.

A to je za Bandića najgore što mu se može dogoditi, da njegove dvije ruke u Saboru ne utječu na novi sastav Vlade. Tada Bandiću ništa ne jamči da neće po drugi puta ‘door to door’ kampanju provoditi u Remetincu ili, kako on to kaže, biti na opravdanom dopustu i odsustvu s mjesta gradonačelnika.

Njegova egzistencija ne ovisi o volji HDZ-a ili SDP-a u Skupštini, obzirom da će on ruke za proračun namaknuti preko Kosorovih zastupnika koje je posljednjih mjeseci zaposlio u Holdingu (prvo predsjednika HSLS-a Alena Ostojića, pa predsjednika HSS-a Nenada Matića), već o potrebi HDZ-a ili SDP-a za njegovim rukama u Saboru.

Kako ne bi doživio budućnost istu kakva je sadašnjost Zdravka Mamića, Bandić navija za raspad Mosta kako bi mogao ponovno biti ključan faktor u politici i time se zaštiti od kaznenog progona. Zato je išao i na izbore, po par mandata koji bi potom bili ključni za većinu.

Bez te pozicije Bandić je samo novi glineni golub Dinka Cvitana i novog premijera, bio on Tomislav Karamarko ili Zoran Milanović.