Upalne bolesti crijeva

Upalne bolesti crijeva bolesti su koje najčešće zahvaćaju mlade ljude, iako se mogu razviti u bilo koje životno doba. Naime, radi se o bolestima koje, kao što im i sam naziv kaže, karakterizira upala crijeva, odnosno stjenke crijeva, koja ovisno o bolesti o kojoj se radi može zahvaćati ili tanko crijevo ili debelo crijevo. Radi se o bolestima koje se često prilično teško dijagnosticiraju, a ovisno o težini bolesti kod nekih ljudi zahtijevaju čak i operativno liječenje. Samim time te bolesti mogu biti i dosta ozbiljne, iako su takve situacije rijetke. Najveći broj pacijenata sa upalnim bolestima crijeva zahtijevaju relativno blagu terapiju.

Najčešće upalne bolesti crijeva, koje su dobrim dijelom i poznate općoj populaciji su Kronova bolest i ulerozni kolitis. Obje navedene bolesti podjednako zahvaćaju i muškarce i žene.

Upalne bolesti crijeva su kronična stanja. Karakteristika tih bolesti je da se njihova aktivnost često ponovno javlja, što za pacijenta može biti obeshrabrujuće. Valjda imati na umu da se kronične bolesti trenutno smatraju neizlječivima.

Simptomi, ovisno o bolesti mogu biti veoma raznoliki. Kod nekih pacijenata može doći do neobjašnjivog gubitka tjelesne težine, što je dosta izraženo kod mlađih. S druge strane, kod nekih se pacijenata mogu se javiti bolovi u zglobovima te blage promjene u probavi. Također, može se pojaviti temperatura, bolovi u leđima, preznojavanje u toku noći. Mogu se pojaviti i promjene na koži. Iako se radi o crijevnim bolestima, one mogu zahvatiti cijeli organizam. Nerijetko je potrebno dosta vremena i pretraga kako bi se došlo do ispravne dijagnoze.

U slučajevima kada pacijent dobije prve simptome poput učestale stolice ili krvi u stolici, tu je situacija prilično jasna te se do dijagnoze tada dolazi relativno brzo.

Upalne bolesti crijeva liječe se individualnim pristupom i zahtijevaju različitu terapiju. Ukoliko dođe do upale, kako bismo ju smirili pacijenti koriste lijekove koji suzbijaju imunološki sustav, koji su vrlo učinkoviti i brzo djeluju te dio njih ne zahtjeva trajnu primjenu.

Dobra stvar je što postoji tzv. pametni lijekovi, odnosno biološka terapija koja može ciljano suzbiti upalu bez velikog učinka na ostatak organizma.

Za upalne bolesti crijeva, kao i za bilo koju drugu kroničnu bolest vrlo je važan trajni liječnički nadzor. Pravi lijekovi i praćenje stanja (iako ne može biti garancija), pacijenti mogu postići dugotrajnu remisiju, odnosno smirenje bolesti. Pacijenti koji neredovito s liječnikom provjeravaju stanje ili su koji su se odlučili sami liječiti jer misle da su dobro jer nemaju izražene simptome, postoji opasnost da bolest sve vrijeme zapravo tinja te mogu razviti i određene komplikacije kao što su nakupljanje gnoja u trbuhu, može doći do blokade hrane u crijevima. U nekim slučajevima kod dugogodišnjeg trajanja bolesti kod nekih se pacijenata može razviti čak i malignom. No, uz dobro liječenje i redovno praćenje vjerojatnosti za to su puno manje.

Kao što vrijedi za svaku drugu bolest, što se mi bolje odnosimo prema vlastitom tijelu, to će nam ono više dati. Stoga je i kod upalnih bolesti crijeva naglasak na zdravoj prehrani, fizičkoj aktivnosti, dobar san te izbjegavanje stresa.

 

ČLANAK JE SUFINANCIRANA SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA