Uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine oporba oplela po Tomaševiću

Oporbeni zastupnici iznijeli su niz kritika na račun gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

FOTO: Otvorena televizija

Sutra je na rasporedu 32. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba. Kako to već biva, ususret sjednici, klubovi oporbenih zastupnika održali su konferenciju za medije na kojoj su iznijeli svoje kritike na račun gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Bila im je to prilika za istaknuti svoje nezadovoljstvo s načinom na koji se upravlja Gradom Zagrebom. Gradski zastupnik Mislav Herman kritizirao je odluku gradske uprave o povećanju cijena najma
terasa u Zagrebu.

FOTO: Otvorena televizija

– Dok Tomašević na ovaj način povećava namete zagrebačkim ugostiteljima, dok svima nama nameće najveće poreze na dohodak u Republici Hrvatskoj, Vlada Republike Hrvatske istovremeno ulaže, što iz europskih sredstava, što iz nacionalnih sredstava, dvije i pol milijarde eura za obnovu i vrtića, i škola i bolnica i fakulteta i javnih ustanova – rekao je Herman.

Gradska zastupnica Dina Vasić komentirala je financijske posljedice ukidanja prometa motornih vozila na Jarunu.

FOTO: Otvorena televizija

– Što se tiče prihoda od ulaza u 2023. naplaćeno je oko 186 000 eura, u 2022. 352 000 eura, dok je u 2019. bilo čak 236 000 eura. Prihodi od najma tih gospodarskih subjekata za Grad Zagreb prelaze 500 000 eura – komentirala je.

Predsjednica kluba zastupnika Plavog grada Gordana Rusak kritizirala je promjenu odluke o
novčanoj pomoći za novorođeno dijete.

FOTO: Otvorena televizija

– Održali su konferenciju za medije u kojoj su to pokazali i prikazali velikim svojim iskorakom. Zbilja rade veliki napredak jer su prvo drastično smanjili iznos novčane pomoći, pa će ga sad malo povećati. To je taj iskorak. Ta naknada za treće rođeno dijete u vrijeme bivše administracije iznosila je 7200 eura. Sad ih pitam, koji je to iskorak i koji je to napredak kad će sva djeca dobivati tih 600 eura – sarkastična je bila zastupnica Rusak.

Gradski zastupnik ispred Bandić Milan 365 stranke rada i solidarnosti, Dejan Kljajić, smatra katastrofalnom odluku gradske uprave da se Dane Uskrsa i Uskrsnog ponedjeljaka proglasi sajamskim danima.

FOTO: Otvorena televizija

– To znači da će ovom odlukom Uskrs i Uskrsni ponedjeljak za neke građane biti radni. Na najveći kršćanski blagdan. Umjesto da ti ljudi provedu sa svojim obiteljima zajedničko vrijeme za Uskrs, oni će na kioscima i štandovima prodavati. Kome će oni prodavati na kioscima i štandovima? Tko to kupuje na Uskrs? – upitao je Kljajić.

Osim oporbenih zastupnika, konferenciju za medije održao je i predsjednik Gradske skupštine, SDP-ov Joško Klisović. Komentirao je uspostavu Centra za ponovnu uporabu u kontekstu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom.

FOTO: Otvorena televizija

– To je centar koji smatramo jako važnom sastavnicom gospodarenja otpadom, odnosno cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Gradu Zagrebu. On u jednom dijelu ulazi u prevenciju. Ako proizvod možete ponovno uporabiti, onda on ne postaje otpad i samim time prevenirat ćemo nastanak otpada. Ali ako je već nastao otpad i ako se može ponovno uporabiti, onda je to sigurno nešto što je jako korisno i što Grad Zagreb želi imati – mišljenja je Klisović.

Zaključio je kako je sustav za gospodarenje otpadom u pogledu kažnjavanja neposlušnih građana koji održavaju na životu divlja odlagališta otpada počeo davati rezultate, a što je vidljivo iz 1222 prekršajne mjere u iznosu od preko 287 000 eura.